adviseurs meerjarige subsidie


Aanvragen voor de meerjarige subsidies 2021-2024 worden voorgelegd aan een adviescommissie.

Meerjarige productiesubsidie


Er zijn drie commissies voor de meerjarige productiesubsidie, verdeeld over de volgende categorieën:
Categorie I
Categorie II
Categorie III

Elke categoriecommissie bestaat uit acht adviseurs plus een onafhankelijk voorzitter.

Meerjarige festivalsubsidie


Er zijn vijf commissies voor de meerjarige festivalsubsidie, verdeeld over de volgende landsdelen:
Noord (Groningen, Friesland en Drenthe)
Oost (Gelderland en Overijssel)
Midden (Utrecht en Flevoland)
West (Noord-Holland en Zuid-Holland)
Zuid (Zeeland, Noord-Brabant en Limburg)

De vijf festivalcommissies hebben - naast de voorzitter - een vaste kern van twee commissieleden, aangevuld met drie adviseurs uit het desbetreffende landsdeel.

Beoordeling aanvragen
De adviescommissies beoordelen de aanvragen. Ze baseren zich daarbij op de criteria uit de 'Deelregeling meerjarige productiesubsidies 2021-2024' en 'Deelregeling meerjarige festivalsubsidies 2021-2024'.

productiesubsidie

Categorie I

Aike Dirkzwager

Aike Dirkzwager

Aike Dirkzwager volgde de regieopleiding aan de Theaterschool in Amsterdam. Hij regisseerde onder andere bij het Nationale Toneel, het Noord Nederlands Toneel en Toneelgroep Maastricht. Daarna heeft hij als freelancer geregisseerd bij verschillende theatergroepen. Dirkzwager is 25 jaar vaste regisseur en medeauteur bij Toneelgroep het Volk geweest en sinds 2003 als regisseur aan BEER muziektheater verbonden. Naast regisseur is hij schrijver en bewerker van literatuur en is hij werkzaam als docent aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht, Amsterdam en ArtEZ in Arnhem.
Henca Maduro

Henca Maduro

Henca Maduro studeerde Communicatiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam. Ze is geruime tijd werkzaam in het muziek- en (urban) kunstenveld en produceert internationale urban evenementen. Maduro is mede-oprichter en organisator van urban muziekconferentie New Skool Rules.
Joëlle Raus Prudence

Joëlle Raus Prudence

Joëlle Raus Prudence begon haar carrière bij Frascati in Amsterdam. Ze vervolgde haar loopbaan als assistent artistiek directeur bij MC Theater, een productiehuis dat zich specifiek richtte op talentontwikkeling en culturele diversiteit. De afgelopen jaren werkte ze als freelance pr- & communicatieadviseur en programmamaker voor verschillende festivals en gezelschappen. Op dit moment is Raus Prudence werkzaam bij Theater Rotterdam als dramaturg publiek.
Hillechien Steenbruggen

Hillechien Steenbruggen

Hillechien Steenbruggen heeft Vrijetijdsmanagement gestudeerd aan de Hogeschool in Leeuwarden met als specialisatie Kunst & Cultuurmanagement, Congres- en Evenementenmanagement en Cultural Differences. Ze heeft onder andere als projectmedewerker gewerkt bij de VSCD (Vereniging van Schouwburg en Concertgebouwdirecties) en Bureau Promotie Podiumkunsten. Bij stichting Vrienden van Carré produceerde en coördineerde ze verschillende activiteiten. Van 2015 tot 2019 is ze lid geweest van de VSCD jeugdtheaterjury. Sinds 2013 is ze programmeur bij Schouwburg en Congrescentrum Het Park in Hoorn en is ze medeverantwoordelijk voor de pr en marketing.
Shishani Vranckx

Shishani Vranckx

Shishani Vranckx is een singer-songwriter met roots in Namibië & België en groeide op in Nederland. Ze won verscheidene prijzen in binnen- en buitenland en tourt internationaal. Met haar kwartet Namibian Tales onderzocht ze muzikale tradities van de San in de Kalahari woestijn in samenwerking met UNESCO. Vranckx heeft een achtergrond als antropoloog & musicoloog en als artiest belicht ze sociale vraagstukken in haar werk. Ze heeft verschillende initiatieven opgericht voor community-building onder artiesten. Ook is ze oprichtster van Miss Catharsis: een band waarin ze de stemmen van vrouwen van kleur centraliseert.
Annette van Zwoll

Annette van Zwoll

Annette van Zwoll is dansdramaturg en actief op het gebied van ontwikkeling en realisatie van artistieke plannen in de Europese danscontext. Ze is co-initiator, programmeur en dramaturg van What You See Festival. Daarnaast is ze artistic associate van dansorganisatie Bitter Sweet Dance / Liat Waysbort, en betrokken bij het European Dancehouse Network. Ook schrijft ze voor het Europese online tijdschrift Springback Magazine en tanzschreiber (Berlijn).

Categorie II

Dennis Meyer

Dennis Meyer

Dennis Meyer is werkzaam als theaterdocent en freelance theaterprofessional/schrijver bij theaterinstellingen. Tevens is hij mede-initiatiefnemer van 10CHILDREN, een internationaal kunstproject om de positie van kinderen, levend in de meest moeilijke omstandigheden, te verbeteren. Hiervoor was hij projectleider van Festival De Basis 2013 op de voormalige militaire vliegbasis Soesterberg. Hij zette het productiehuis Het Lab, theater en dans voor jong publiek op. In de jaren negentig was hij disciplinespecialist jeugdtheater bij het Theater Instituut Nederland. Zijn expertise ligt onder meer op het gebied van dramaturgie, talentontwikkeling en vernieuwing binnen het theater, jeugdtheater en de toneelschrijfkunst.

Categorie III

Valentijn Byvanck (voorzitter)

Valentijn Byvanck

(voorzitter)
Valentijn Byvanck is sinds 2013 directeur van Marres, Huis voor Hedendaagse Cultuur in Maastricht. Eerder was hij hoofd communicatie en theorie bij Witte de With in Rotterdam en directeur van achtereenvolgens het Zeeuws Museum en het Nationaal Historisch Museum. Byvanck schreef in 2012 en 2013 columns over musea in de Volkskrant. Ook presenteerde hij vier jaar lang het televisieprogramma 4Art over hedendaagse kunst(enaars) voor de AVRO. In Marres lanceerde hij een programma gewijd aan de zintuigen, waarin hij samenwerkt met beeldend kunstenaars, musici, dansers, parfumeurs en koks.
Jessica de Jaeger

Jessica de Jaeger

Jessica de Jaeger was werkzaam als zakelijk en artistiek leider van verschillende gezelschappen en festivals zoals het Latin American Film Festival en Stichting Jens van Daele. Ze geeft les bij de opleiding Docent Dans op ArtEZ Hogeschool voor de Kunsten Arnhem en programmeert voor verschillende (film)festivals en theaters. Ze behaalde in 2003 haar master Sociale Geografie van Internationalisering & Ontwikkeling aan de Universiteit Utrecht.
Jan Kouwenhoven

Jan Kouwenhoven

Jan Kouwenhoven is hoboïst, hij studeerde aan het Amsterdams Conservatorium. Kouwenhoven speelde bij diverse radio-orkesten en in het Koninklijk Concertgebouworkest. Hij was eerste hoboïst van het Concertgebouw Kamerorkest en was zeventien jaar voorzitter van de Vereniging Het Concertgebouworkest. Hij is bestuurslid geweest van de Stichting Financiering Concertgebouworkest, het Nationaal Jeugdorkest, de Kirill Kondrasjin Stichting en het Bethaniënklooster. Tot september 2018 was Kouwenhoven verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam als docent en studieleider Houtblazers. Sinds juni 2018 is hij lid van de Raad van Toezicht van het Nederlands Philharmonisch Orkest.
Tania Kross

Tania Kross

Tania Kross is operazangeres en treedt ruim 25 jaar op in binnen- en buitenland. Zij behaalde cum laude haar Bachelor- en Masterdiploma aan het Utrechts Conservatorium. Als soliste heeft ze op diverse podia gestaan, waaronder De Nationale Opera, Carnegie Hall, De Munt en Opera de Lyon. Kross heeft verschillende prijzen en onderscheidingen op haar naam staan. Zo was zij finaliste bij de BBC Singer of the World Competition in Cardiff, ontving ze de Edison Publieksprijs voor haar debuut cd “Corazon” en won ze de Radio 4 prijs 'voor haar streven om klassieke muziek bij een jonger publiek te brengen.' Naast haar werk als mezzosopraan is Kross ambassadeur van onder andere stichting leerorkest Nederland en directeur van Krossover bv.
Arend Niks

Arend Niks

Arend Niks is drummer en componist, afgestudeerd aan het conservatorium Rotterdam met slagwerk LM uitvoerend. Zijn werkpraktijk begeeft zich op het terrein van moderne jazz, rock, muziektheater, dans en film. Naast componeren en spelen was hij voorzitter van de Beroepsvereniging van improviserende musici. Ook heeft hij als adviseur gewerkt voor de Kunststichting Rotterdam en later de Dienst Kunst en Cultuur Rotterdam.
Janco Verduin

Janco Verduin

Janco Verduin studeerde Compositie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Hij werkte onder meer samen met Modelo62, Nieuw Amsterdams Peil, ASKO, Calefax en het Nederlands Studenten Orkest. Zijn muziek wordt uitgevoerd op binnenlandse en buitenlandse podia.
Anna Maria Versloot

Anna Maria Versloot

Anna Maria Versloot schrijft voor theater, muziektheater, opera en film. Zij heeft onder meer in opdracht geschreven voor De Nederlandse Reisopera, De Operadagen en Kameroperahuis. Ze volgde de opleiding Writing for Performance aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht. Als freelance onderzoeker werkt ze voor het Lectoraat Performatieve Maakprocessen (HKU) waarvoor ze diverse publicaties schreef over muziektheater, opera en interdisciplinaire maakprocessen.

festivalsubsidie

Noord

Andre van Schie (voorzitter)

Andre van Schie

(voorzitter)
André van Schie is directeur van de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor was hij manager bedrijfsvoering bij het Universiteitsmuseum Utrecht en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Hij was zes jaar commissievoorzitter bij het Fonds Cultuurparticipatie. Bij het Mondriaanfonds is hij adviseur erfgoed en hij is lid van de cultuurcommissie van de provincies Gelderland en Overijssel.

Oost

Andre van Schie (voorzitter)

Andre van Schie

(voorzitter)
André van Schie is directeur van de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor was hij manager bedrijfsvoering bij het Universiteitsmuseum Utrecht en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Hij was zes jaar commissievoorzitter bij het Fonds Cultuurparticipatie. Bij het Mondriaanfonds is hij adviseur erfgoed en hij is lid van de cultuurcommissie van de provincies Gelderland en Overijssel.

Midden

Andre van Schie (voorzitter)

Andre van Schie

(voorzitter)
André van Schie is directeur van de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor was hij manager bedrijfsvoering bij het Universiteitsmuseum Utrecht en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Hij was zes jaar commissievoorzitter bij het Fonds Cultuurparticipatie. Bij het Mondriaanfonds is hij adviseur erfgoed en hij is lid van de cultuurcommissie van de provincies Gelderland en Overijssel.

West

Andre van Schie (voorzitter)

Andre van Schie

(voorzitter)
André van Schie is directeur van de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor was hij manager bedrijfsvoering bij het Universiteitsmuseum Utrecht en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Hij was zes jaar commissievoorzitter bij het Fonds Cultuurparticipatie. Bij het Mondriaanfonds is hij adviseur erfgoed en hij is lid van de cultuurcommissie van de provincies Gelderland en Overijssel.

Zuid

Andre van Schie (voorzitter)

Andre van Schie

(voorzitter)
André van Schie is directeur van de Museumwerf Vreeswijk in Nieuwegein. Hiervoor was hij manager bedrijfsvoering bij het Universiteitsmuseum Utrecht en Museum Sterrenwacht Sonnenborgh. Hij was zes jaar commissievoorzitter bij het Fonds Cultuurparticipatie. Bij het Mondriaanfonds is hij adviseur erfgoed en hij is lid van de cultuurcommissie van de provincies Gelderland en Overijssel.
Marc Maquelin

Marc Maquelin

Marc Maquelin is afgestudeerd aan de Fontys Rockacademie in Tilburg en werkzaam in de popmuziek als uitvoerend muzikant en docent. Sinds 2008 is hij popprogrammeur. Hij was werkzaam bij Podium de Piek in Vlissingen en het Bevrijdingsfestival Zeeland; voor dit festival verzorgt hij momenteel de programmering. Sinds 2016 doet hij de programmering voor Podium de Spot in Middelburg, vanaf medio 2019 in combinatie met MEZZ Breda. Daarnaast is hij muziekprogrammeur van Festival Onderstroom in Vlissingen.