Nederlandse voorstellingen of concerten in het buitenland (via snelloket)

Deze subsidie is voor Nederlandse groepen of performers die voorstellingen of concerten geven in het buitenland en voor Nederlandse componisten, theaterauteurs, librettisten of choreografen die zijn uitgenodigd om een uitvoering van het eigen werk in het buitenland bij te wonen. De subsidie is vooral bedoeld voor relatief eenvoudige projecten met een korte voorbereidingstijd en heeft daarom een versnelde procedure: aanvragers krijgen binnen een maand uitsluitsel.

Vanwege de coronamaatregelen is de aanvraagprocedure tijdelijk gewijzigd. Raadpleeg voor meer informatie de toelichting in pdf onderaan deze pagina.

UITERSTE INDIENDATA

Deze regeling is permanent aan te vragen, zolang er voldoende budget beschikbaar is.
Naar Mijn Fonds om deze subsidie aan te vragen

Twee soorten subsidie

Het snelloket kent twee soorten subsidie:
 • subsidie voor gezelschappen, popgroepen, ensembles, big bands, singer-songwriters, performers, uitvoerende componisten of dj’s die voorstellingen of concerten geven in het buitenland.
 • subsidie voor componisten, theaterauteurs, librettisten of choreografen die zijn uitgenodigd om in het buitenland een uitvoering van eigen werk bij te wonen, gespeeld door anderen. De componist, theaterauteur, librettist of choreograaf werkt in dit geval niet zelf mee aan de voorstelling of het concert.

Alleen reis-, transport- en visumkosten komen in aanmerking voor subsidie. Verblijfskosten en séjours niet.

Wie komt voor deze subsidie in aanmerking?


 • Een groep of performer die in de 18 maanden voorafgaand aan de aanvraag minimaal 10 voorstellingen of concerten heeft gegeven op relevante Nederlandse podia en festivals. Deze groep of performer moet beschikken over rechtspersoonlijkheid, in de vorm van een stichting, vereniging of bv (een eenmanszaak, maatschap of V.O.F. hebben geen rechtspersoonlijkheid). Het is ook mogelijk dat een stichting, vereniging of bv, in de vorm van een managementbureau, boekingsbureau of platenmaatschappij, als vertegenwoordiger van de groep of performer optreedt. Er moet daarbij sprake zijn van een structurele vertegenwoordigende relatie tussen de vertegenwoordiger en de groep of performer.
 • Componisten, theaterauteurs, librettisten of choreografen die zijn uitgenodigd om een uitvoering van het eigen werk in het buitenland bij te wonen.

Beoordelingscriteria

Subsidie voor het geven van voorstellingen of concerten in het buitenland wordt alleen verstrekt indien er sprake is van een serie van minimaal drie voorstellingen of concerten die:

 • aaneengesloten plaatsvinden;
 • bevestigd zijn door de betreffende buitenlandse podia of festivals;
 • plaatsvinden op podia of festivals die een relevante programmering verzorgen gezien de context waarbinnen zij functioneren.

Subsidie voor het bijwonen van voorstellingen of concerten in het buitenland wordt alleen verstrekt als de componist, theaterauteur, librettist of choreograaf:

 • door de buitenlandse organisatie is uitgenodigd om een uitvoering bij te wonen van één of meer werken die door hem/haar zijn geschapen op een moment dat voor het indienen van de aanvraag ligt. De componist, theaterauteur, librettist of choreograaf is zelf niet als uitvoerende betrokken bij de voorstelling of het concert;
 • een lezing of workshop geeft of betrokken is bij ten minste één andere aanvullende activiteit waarvoor zijn/haar aanwezigheid vereist is.

Hoe en wanneer vraagt u deze subsidie aan?

Een subsidie aanvragen kan niet eerder dan vier maanden en niet later dan één maand voor het eerste buitenlandse optreden.

Om subsidie aan te vragen, heeft u een wachtwoord nodig. Gaat u een voorstelling of concert in het buitenland geven? Vraag dan een login voor een organisatie aan. Bent u componist, theaterauteur, librettist of choreograaf en bent u uitgenodigd om een uitvoering van uw eigen werk in het buitenland bij te wonen (niet als uitvoerende)? Vraag dan een login voor een individu aan.
Heeft u al een wachtwoord, dan kunt u hier inloggen.
Een aanvraag bestaat uit:

 • een volledig ingevuld aanvraagformulier;
 • een kopie van een actueel uittreksel van de Kamer van Koophandel;*
 • een kopie van de geldende statuten van de aanvrager;*
 • bevestigingen van de buitenlandse podia voor de optredens óf uitnodiging van de buitenlandse organisatie voor het bijwonen van een uitvoering van eigen werk en de aanvullende activiteit(en);
 • prijsopgaven van de reis- en transportkosten.
*Dit is niet van toepassing voor een aanvraag van een individu (een componist, theaterauteur, librettist of choreograaf) die een uitvoering van eigen werk gaat bijwonen.

Beschikbare bedragen

Voor subsidie reiskosten buitenlandse voorstellingen of concerten is in 2020 1.000.000 euro beschikbaar.

Subsidie voor het geven van voorstellingen of concerten in het buitenland is nooit meer dan het totaal van de redelijkerwijs noodzakelijke reis-, transport- en visumkosten met een maximum van € 5.000 binnen Europa en € 7.500 buiten Europa. Hotelkosten en sejours zijn niet subsidiabel.

Subsidie voor het bijwonen van één of meer voorstellingen of concerten in het buitenland bedraagt nooit meer dan het totaal van de redelijkerwijs noodzakelijke reis-, transport en visumkosten van de betreffende componist, theaterauteur, librettist of choreograaf met een maximum van € 2.500.

Er kan maximaal tweemaal per kalenderjaar subsidie voor dezelfde groep, performer of individu verstrekt worden vanuit het snelloket.

Regeling

De officiële regeling kunt u bekijken op wetten.nl Het gaat om § 5 van de deelregeling internationaliseringssubsidies. De toelichting staat hieronder.

Contact

Neem gerust contact op als u vragen of twijfels heeft. Mail naar snelloket@fondspodiumkunsten.nl of bel 070 70 72 700 (ma t/m vr, 9.00 - 17.00 uur) en vraag naar één van onderstaande medewerkers:
Jan Sprengers
Jan Sprengers
Keimpe Koldijk
Keimpe Koldijk
Marianne Wijnja
Marianne Wijnja
Sinan Özkaya
Sinan Özkaya
Devika Arjun
Devika Arjun
Foto: Sabine Rovers
Foto: Sabine Rovers

Tour The Grand East


Goomah Music B.V.

Europese tour Mooon


Stichting Kaktus

Foto: Ilja Meefout
Foto: Ilja Meefout
Foto: Thomas Huisman
Foto: Thomas Huisman

Gerri Jäger Solo


Gerri Jaeger

Ebonit Saxofoonkwartet in Polen


Ebonit Saxofoonkwartet

Foto: Natalia Zdziebczyńska
Foto: Natalia Zdziebczyńska

Enkeltje Holandija


A.S.J. Benton

Foto: Govert Driessen
Foto: Govert Driessen

Mike del Ferro tour in Japan


Mike del Ferro en Stroom Management

Foto: Marie-Jose Eldering
Foto: Marie-Jose Eldering
Foto: Corné Sparidaens
Foto: Corné Sparidaens