Nieuws 10 maart 2016

Extra geld voor popmuziek

Het Fonds Podiumkunsten, het ministerie van OCW en Buma Cultuur gaan de komende jaren extra investeren in de promotie en marketing van Nederlandse popmuziek in het buitenland.

Is dit eigenlijk wel theater? Dat zou de toeschouwer zich kunnen afvragen bij Blood Links, de voorstelling van kunstenaar en fotograaf William Yang. Op zaterdag 5 maart gaat zijn voorstelling in première in Frascati (Amsterdam), als onderdeel van het Fonds-initiatief Get Lost.

Toen wij van Rotterdam vertrokken - Maas dans en theater (foto: Lenny Oosterwijk)
Toen wij van Rotterdam vertrokken - Maas dans en theater (foto: Lenny Oosterwijk)

In 2015 werden binnen de Subsidie Kleinschalige en Incidentele Programmering (SKIP) meer voorstellingen en concerten georganiseerd dan in de jaren daarvoor. Het subsidiebedrag dat met deze voorstellingen en concerten was gemoeid steeg eveneens, tot 1.250.000 euro. Dat is iets boven het gereserveerde budget van 1,2 miljoen euro per jaar.

She/Her (2015)
She/Her (2015)

Vanaf februari tot en met april kan het Nederlandse publiek weer kennismaken met bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit werelddelen met andere theatertradities. Erasmusprijs-winnaar Frie Leysen selecteerde ditmaal vier voorstellingen uit China, Australië, India en Argentinië.

Nieuws 01 februari 2016

Beleidsplan 2017– 2020

'Vitale Verbindingen' is de titel van het Beleidsplan 2017-2020.Het plan laat zien hoe we ons de komende periode opnieuw inzetten voor een gezonde podiumkunstensector; een die laat zien hoe vitaal de verbinding is tussen het Nederlandse publiek en hún podiumkunsten.

Werknemers en zelfstandigen in de cultuursector hebben vaak een zwakke arbeidsmarkt- en inkomenspositie. Dat blijkt uit een verkenning die de Raad voor Cultuur en de Sociaal- Economische Raad samen hebben uitgevoerd.

De Nederlandse mecenas Elise Wessels-van Houdt (1943) heeft in New York een award ontvangen voor haar levenslange steun aan de podiumkunsten. Ze nam de prijs in ontvangst op het 97ste congres van de International Society for the Performing Arts (ISPA).

Foto: VNPF
Foto: VNPF

Met ingang van 2016 gelden de subsidieplafonds die het Fonds Podiumkunsten heeft vastgesteld op 21 december 2015.

Het Fonds Podiumkunsten is verheugd te kunnen meedelen dat Corien Baart per 1 januari onze nieuwe secretaris theater wordt. Met Corien kiezen we voor een secretaris die het podiumkunstenveld van binnen en buiten kent. Ze spreekt de taal van de makers, maar heeft ook ervaring met het op een abstract niveau naar het veld en het beleid kijken.