Extra geld voor popmuziek

10 maart 2016
Het Fonds Podiumkunsten, het ministerie van OCW en Buma Cultuur gaan de komende jaren extra investeren in de promotie en marketing van Nederlandse popmuziek in het buitenland.
In een brief aan de Tweede Kamer stelt minister Bussemaker (OCW) dat de investeringen hard nodig zijn om ervoor te zorgen dat Nederlandse bands ook in het buitenland kunnen doorbreken. Dit jaar al maakt ze 250.000 euro vrij voor onderzoek en het opstarten van initiatieven. Vanaf 2017 stellen het Fonds en Buma Cultuur beide 500.000 euro per jaar beschikbaar voor de ondersteuning van Nederlandse popmuziek in het buitenland. Ook de regelingen voor internationalisering en het snelloket blijven toegankelijk voor popmuziek.

Ondersteuning internationale ambities
In de dance-scene domineren Nederlandse dj's als Tiësto, Armin van Buren, Afrojack, Hardwell en Martin Garrix de wereldtop. Nederlandse bands als Jett Rebel en Kensington kunnen hun succes in eigen land echter maar moeilijk verzilveren buiten de landsgrenzen. Belangstellende platenmaatschappijen uit het buitenland vragen vaak om investeringen die door de bands zelf moeilijk zijn op te brengen. Extra ondersteuning kan een internationale doorbraak dan binnen handbereik brengen.

Verdeling van extra middelen
Hoe het extra geld verdeeld gaat worden, moet nog worden uitgewerkt. Minister Bussemaker is in ieder geval positief over een plan van de Popcoalitie, die een groot deel van de sector vertegenwoordigd. De brancheorganisatie stelt voor om de internationale ambities van Nederlandse bands te laten toetsen door een onafhankelijk commissie. Wie door deze 'buitenland-APK' komt, zou dan kans maken op extra ondersteuning.

Lees voor meer informatie de kamerbrief van minister Bussemaker
Nieuws 22 mei 2024

Evaluatie coronasteun

Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Amala Dianor - DUB | Beeld: © Pierre Gondard
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay