1 februari 2016

Erik Kaiel en Arch 8 winnen Victor Award op IPAY 2016


Erik Kaiel en zijn dansgezelschap Arch 8 hebben op 30 januari in Montreal de Victor Award in de wacht gesleept met hun jeugdvoorstelling Tetris (6+). De inventieve voorstelling was favoriet bij honderden conferentiebezoekers, die vanuit de hele wereld naar Canada waren gekomen voor de jaarlijkse Showcase van de beste internationale jeugdvoorstellingen.


In Tetris klikken de dansers net als de bouwsteentjes in het gelijknamige computerspelletje in én uit elkaar. Het is puzzelen en bouwen met menselijke lichamen. Dansers springen, rollen en kruipen door de ruimte en gaan de interactie aan met hun publiek. Op een speelse manier verkennen ze de relatie tussen mensen en hun omgeving. Op de jaarlijkse bijeenkomst van International Performing Arts for Youth (IPAY) lieten ze daarmee 17 andere kanshebbers achter zich. De voorstelling, die in 2011 voor het eerst op de planken werd gebracht, is de komende tijd ook weer te zien in de Nederlandse theaters.

Nederlandse makers zijn de laatste jaren vaker in de prijzen gevallen op IPAY. In 2014 ging de vakprijs nog naar de jeugdtheatervoorstelling Manxmouse (Mismuis) van het Nijmeegse gezelschap Kwatta. Datzelfde jaar waren Erik Kaiel en Arch 8 ook genomineerd met hun voorstelling O snap. In 2015 zat Kwatta opnieuw bij de selectie en werd een tweede plek behaald met de voorstelling Love that dog (Hou van die hond).

Kijk voor meer informatie over het gezelschap op www.arch8.nl en voor de speellijst op www.dedansers.com

Eind 2019 heeft het Fonds Podiumkunsten CAOP gevraagd om dialoogsessies te organiseren voor zakelijk leiders van producerende instellingen en festivalorganisaties over fair pay. Doel van de sessies was om het bewustzijn en de kennis over het onderwerp te vergroten.

Vrijdag 14 februari 2020 ontvingen we het treurige nieuws dat pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw is overleden.

In 2020 start DEN met een archiefdoorlichtingstraject voor podiumkunstinstellingen. DEN begeleidt daarbij veertien deelnemers met het in kaart brengen en duurzaam organiseren van het eigen archief. Het traject vraagt een tijdsinvestering van 80 uur en vindt in 2020 twee keer plaats, in het voorjaar en in het najaar. Voor deelnemers is een financiële tegemoetkoming beschikbaar.

Een van de gehonoreerde projecten Xclusiv Company
Een van de gehonoreerde projecten Xclusiv Company
nieuws 05 feb '20

Beleidsplan 2021 - 2024

Overweegt u een aanvraag in te dienen voor een meerjarige festivalsubsidie voor de periode 2021-2024? Kijk op meerjarig.fondspodiumkunsten.nl voor ons overzicht van veelgestelde vragen.

Foto: Tetsuro Miyazaki
Foto: Tetsuro Miyazaki
nieuws 22 jan '20

Fast Forward 2 van start

meer