1 februari 2016

Erik Kaiel en Arch 8 winnen Victor Award op IPAY 2016


Erik Kaiel en zijn dansgezelschap Arch 8 hebben op 30 januari in Montreal de Victor Award in de wacht gesleept met hun jeugdvoorstelling Tetris (6+). De inventieve voorstelling was favoriet bij honderden conferentiebezoekers, die vanuit de hele wereld naar Canada waren gekomen voor de jaarlijkse Showcase van de beste internationale jeugdvoorstellingen.


In Tetris klikken de dansers net als de bouwsteentjes in het gelijknamige computerspelletje in én uit elkaar. Het is puzzelen en bouwen met menselijke lichamen. Dansers springen, rollen en kruipen door de ruimte en gaan de interactie aan met hun publiek. Op een speelse manier verkennen ze de relatie tussen mensen en hun omgeving. Op de jaarlijkse bijeenkomst van International Performing Arts for Youth (IPAY) lieten ze daarmee 17 andere kanshebbers achter zich. De voorstelling, die in 2011 voor het eerst op de planken werd gebracht, is de komende tijd ook weer te zien in de Nederlandse theaters.

Nederlandse makers zijn de laatste jaren vaker in de prijzen gevallen op IPAY. In 2014 ging de vakprijs nog naar de jeugdtheatervoorstelling Manxmouse (Mismuis) van het Nijmeegse gezelschap Kwatta. Datzelfde jaar waren Erik Kaiel en Arch 8 ook genomineerd met hun voorstelling O snap. In 2015 zat Kwatta opnieuw bij de selectie en werd een tweede plek behaald met de voorstelling Love that dog (Hou van die hond).

Kijk voor meer informatie over het gezelschap op www.arch8.nl en voor de speellijst op www.dedansers.com

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2021 aan 78 makers c.q. producerende instellingen en 58 festivals een meerjarige subsidie. Voor de producenten geldt dat van de 202 aanvragers slechts 39% wordt gehonoreerd. Bij de festivals ligt het percentage honoreringen een stuk hoger: vrijwel alle positief beoordeelde festivals krijgen een programmeringsbijdrage. Alle festivals die zijn voorgedragen voor een organisatiebijdrage, krijgen deze ook. Henriëtte Post, directeur-bestuurder: “Wij zijn er trots op dat we de gehonoreerde makers en instellingen in staat kunnen stellen de podiumkunsten te verrijken, maar we realiseren ons tegelijkertijd dat de uitkomsten voor velen een bittere pil zullen zijn.”

nieuws 28 jul '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Het Fonds Podiumkunsten kent in totaal 22.164.200 euro toe aan meerjarige gezelschappen, ensembles en festivals en daarnaast 23.571.744 euro aan podia. Het totale bedrag maakt onderdeel uit van de 300 miljoen euro die het kabinet als steunpakket beschikbaar stelde aan de culturele sector om de COVID-19 crisis het hoofd te kunnen bieden.

Het Fonds Podiumkunsten heeft aan 15 projecten subsidie toegekend binnen de regeling internationalisering.

Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink
Een van de gehonoreerden Bo Tarenskeen | Foto: Michiel Cotterink

Het Fonds Podiumkunsten heeft 31 projecten gehonoreerd voor de nieuwe en tijdelijke regeling Balkonscènes.

Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst
Een van de gehonoreerden Maxim Shalygin | Foto: Brendon Heinst

Het Fonds Podiumkunsten heeft 30 projecten gehonoreerd voor de regeling Balkonscènes.

Foto: David Jagersma
Foto: David Jagersma
meer