Boy Edgar Prijs


De Boy Edgar Prijs is de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazzmuziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een musicus die een waardevolle bijdrage heeft geleverd aan de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziekscene. Onderdeel van de prijs is de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van 25.000 euro.


Prijsuitreiking in 2022
In 2021 is de Boy Edgar Prijs niet uitgereikt. De eerstvolgende bekendmaking van de winnaar van de Boy Edgar Prijs vindt plaats tijdens Buma Cultuur's netwerk- en showcasefestival InJazz in 2022.

Jury
Voor de selectie van de winnaar wordt een jury samengesteld bestaande uit prominente musici, programmeurs en journalisten/mediaprofessionals uit het Nederlandse jazzveld. De jury wordt voorgezeten door een technisch voorzitter.

Begin dit jaar volgt verdere informatie over de selectieprocedure van de Boy Edgar Prijs 2022.

Samenwerkingspartners

Per 30 april 2021 is de Boy Edgar Prijs, op initiatief van Stichting Boy Edgar Prijs, ondergebracht bij het Fonds Podiumkunsten. De totstandkoming van de overdracht is een publiek- private samenwerking tussen het Fonds Podiumkunsten, Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz.

Over Boy Edgar
De Boy Edgar Prijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Boy Edgar leverde verder een belangrijke bijdrage aan de erkenning van de jazz als een hoogwaardige kunstvorm en stond aan de basis van de overheidssubsidiëring van de jazz. Na zijn dood werd de Wessel Ilcken Prijs, die Edgar zelf in 1964 had gewonnen, als eerbetoon omgedoopt tot de Boy Edgar Prijs.

Een lijst van eerdere winnaars is hier te bekijken.
Boy Edgar Prijs 2020 | Foto: Joke Schot
Boy Edgar Prijs 2020 | Foto: Joke Schot

nieuws

Foto: Joke Schot
Foto: Joke Schot