Uitreiking Boy Edgarprijs aan Monica Akihary op 6 december

21 november 2023
Monica Akihary | Foto: © Karen van Gilst
Monica Akihary | Foto: © Karen van Gilst

Op woensdag 6 december ontvangt vocalist Monica Akihary de Boy Edgarprijs 2023 uit handen van staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) in het BIMHUIS in Amsterdam. Het is de belangrijkste Nederlandse prijs voor jazz en geïmproviseerde muziek.
Over de winnaar
Monica Akihary is vocalist en tekstdichter en is thuis in muzikale tradities uit alle windstreken. In haar werk zoekt ze actief samenwerkingen op met uiteenlopende (jonge) musici en dichters, waarbij ze soms in het Engels zingt, soms in het Haruku, de taal van het Molukse eiland waar haar vader is geboren.

Monica Akihary vormt al meer dan vijfentwintig jaar samen met gitarist-componist Niels Brouwer een duo onder de naam BOI AKIH en treedt wereldwijd op. Dit jaar was Monica Akihary curator op het North Sea Jazz Festival en verscheen haar tiende studioalbum ‘From and to Infinity’.

De jury over Monica Akihary
“Monica Akihary is een musicus die al jaren gestaag bouwt aan een opwindend oeuvre en daarin optrekt met vele muzikale partners. Ze zoekt actief het avontuur op in deze - vaak gedurfde - samenwerkingen en stopt niet daar waar het schuurt. Met haar eigen koers die ze steeds verlegt, verrast ze musici en publiek. Ze is niet alleen te zien op de belangrijkste Nederlandse jazzpodia en -festivals, maar ze weet zich ook internationaal te profileren. Tijdens liveoptredens maakt ze diepe indruk als improvisator en verhalenverteller.”

Avond vol muzikale verhalen
Voor deze gelegenheid heeft Monica Akihary stukken uit het oeuvre van BOI AKIH geselecteerd en maakte Niels Brouwer nieuwe arrangementen. Ze zullen deze uitvoeren in verschillende bezettingen, met medewerking van: Dioubate, Yedo Gibson, Ruben Kieftenbelt, Dodó Kis, Nathaniel Klumperbeek, Bintou Kouyate, Maria Lekranty, Regina Lekranty, Salvoandrea Lucifora, Nora Mulder, Ada Rave, Peter Somuah, Tsammy Tsara Tsara, Camille Verhaak en Yoràn Vroom.

Over de prijs
Het Fonds Podiumkunsten organiseert sinds 2022 het selectieproces van de Boy Edgarprijs, de belangrijkste prijs in de Nederlandse jazz- en geïmproviseerde muziek. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een uitvoerend musicus die op bijzondere wijze bijdraagt aan het genre. Onderdeel van de prijs is de bronzen wisselsculptuur ‘John Coltrane’ van Jan Wolkers en een geldbedrag van 25.000 euro.

De Boy Edgarprijs is vernoemd naar de Amsterdamse jazztrompettist en bigbandleider Boy Edgar. Edgar leverde een belangrijke bijdrage aan de erkenning van jazz als hoogwaardige kunstvorm en legde de basis voor subsidiëring van het genre. De prijsuitreiking wordt ondersteund door partners Buma Cultuur, Sena Performers en North Sea Jazz.

Wil je dit bijzondere concert ook bijwonen?
Er is nog een aantal kaarten beschikbaar op de website van het BIMHUIS.
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Beeld: © International Society for the Performing Arts (ISPA)
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Marmoucha Orchestra op het podium | Beeld: © M3B GmbH/Jens Schlenker
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Beeld: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond