Op 4 en 5 april organiseert Assitej Nederland samen met Tweetakt festival (22 maart - 7 april) een showcase-programma voor jeugdtheater. Buitenlandse programmeurs worden uitgenodigd om (fragmenten van) Nederlands jeugdtheater te bekijken.

nws.339.fpkjaarverslag_2012.webp
Nieuws 13 maart 2013

Jaarverslag 2012

De toekenningen voor de subsidie programmering nieuw festival (deadline 19 november 2012) staan op onze site >

nws.330.musictheatrenow.webp
Nieuws 26 februari 2013

Winnaars Music Theatre NOW bekend

Op 5 maart aanstaande vindt in de Rotterdamse Schouwburg de wereldpremière plaats van 'Riding on a Cloud' van de Libanese theatermaker, scenarioschrijver, acteur en beeldend kunstenaar Rabih Mroué. Riding on a Cloud is dit seizoen de voorlaatste voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’. In deze voorstelling onderzoekt Mroué hoe we verhalen uit ons (oorlogs)verleden vormgeven. Na Rotterdam nog te zien in Heerlen, Groningen, Enschede, Amsterdam, Utrecht en Tilburg. In 2011 ontving Rabih Mroué de prestigieuze Prins Claus Prijs.

Theatergroep Suburbia uit Almere krijgt de komende jaren alsnog subsidie van het Fonds Podiumkunsten; zij het een kwart minder dan aanvankelijk aangevraagd. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie van het Fonds Podiumkunsten, oordeelde dat het Fonds de regel voor bijdragen van gemeenten en provincies bij Theatergroep Suburbia te strikt had toegepast. Hierdoor kwam het gezelschap een punt tekort om voor subsidie in aanmerking te komen. Beide partijen willen verdere juridische procedures voorkomen en zijn daarom tot een compromis gekomen. Het geld komt uit niet bestede subsidiegelden die het Fonds onder andere voor dit doel heeft gereserveerd.

De indiendata voor de Subsidie Nieuwe Makers zijn bekend: 16 april en 20 augustus. Het digitale aanvraagformulier zal uiterlijk eind februari beschikbaar zijn. Lees meer over deze nieuwe subsidie >

What\'s Unfolding
What's Unfolding

De deadline voor de Programmeringssubsidie Bestaande Festivals was 1 oktober 2012. Het beschikbare budget is voor 2013 en 2014 met € 100.000 euro per jaar verhoogd en bedraagt in totaal voor beide jaren € 2.000.000. Binnen dit budget zijn de aanvragen van 43 festivals gehonoreerd.

George Lawson en Henriëtte Post (foto: Teska Overbeeke)
George Lawson en Henriëtte Post (foto: Teska Overbeeke)

Bestuursvoorzitter/directeur George Lawson (62) vertrekt per 1 maart bij het Fonds Podiumkunsten. Lawson die het Fonds, vanaf de oprichting in 2007, vijf jaar heeft geleid gaat deels met pensioen en blijft deels in de culturele sector actief als adviseur.

Na het grote succes van vorig jaar biedt Festival Classique samen met Rabobank Den Haag en omgeving in 2013 weer drie ensembles de kans om door een intensief Coachingstraject het ultieme uit hun muziek te halen en een succesvolle (internationale) carrière te starten. Aanmelden voor dit coachingstraject kan t/m 21 januari 2013.

‘You can Leave what you Want’ is alweer de derde voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’. Na de succesvolle première van ‘MedEia’ (Third World Bunfight/Brett Bailey) en de alom gewaardeerde voorstelling van de Chinese Wen Hui ‘Listening to Third Grandmother's Stories’ gaat op 2 februari in de Stadsschouwburg Amsterdam ‘You can leave what you want’ van INTIMO TEATRO ITINERANTE/Fernando Rubio in première. Een voorstelling over verlies en het vasthouden van herinneringen aan je geliefden. Na Amsterdam nog te zien in Heerlen, Groningen, Enschede, Rotterdam, Utrecht en Tilburg.

Het Mediafonds en het Fonds Podiumkunsten organiseren in samenwerking met de NTR en Cinedans voor de vierde keer het crossdisciplinaire dansfilmproject Point Taken. De vierde editie bestaat uit vier korte dansfilms van circa acht minuten. Choreografen en filmers kunnen gezamenlijk met een eigen producent een aanvraag indienen voor een korte en eigenzinnige dansfilm.

Paul Gudgkin, voormalig directeur van Edinburgh Festival Fringe, geeft op 4 en 5 maart een Masterclass Festival & Event Management in Eindhoven. Kijk voor meer informatie in onderstaande pdf.

Op vrijdag 11 januari kunt u tijdens Eurosonic-Noorderslag speeddaten met het Fonds Podiumkunsten. Het Fonds heeft diverse subsidiemogelijkheden voor podia en festivals. Ook bands, solo-muzikanten en DJ’s kunnen bij het Fonds een bijdrage aanvragen voor projecten en buitenlandse tournees. Daarnaast heeft het Fonds Podiumkunsten voor 2013 een aantal nieuwe subsidies; een subsidie voor nieuwe makers en twee nieuwe subsidies op het gebied van internationalisering: de subsidie collectieve internationale promotie en een subsidie voor presentaties in het buitenland vanaf halverwege volgend jaar aan te vragen door buitenlandse podia en festivals. Wilt u daar meer over weten? Kom dan langs voor een speeddate!