5 maart wereldpremière Riding on a Cloud van Rabih Mroué in Rotterdamse Schouwburg

13 februari 2013
Op 5 maart aanstaande vindt in de Rotterdamse Schouwburg de wereldpremière plaats van 'Riding on a Cloud' van de Libanese theatermaker, scenarioschrijver, acteur en beeldend kunstenaar Rabih Mroué. Riding on a Cloud is dit seizoen de voorlaatste voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’. In deze voorstelling onderzoekt Mroué hoe we verhalen uit ons (oorlogs)verleden vormgeven. Na Rotterdam nog te zien in Heerlen, Groningen, Enschede, Amsterdam, Utrecht en Tilburg. In 2011 ontving Rabih Mroué de prestigieuze Prins Claus Prijs.
Rabih Mroué
In zijn jeugd was Rabih Mroué (Beiroet, 1967) getuige van de telkens oplaaiende burgeroorlog in Libanon; een strijd waarin elke partij zijn eigen waarheid met propaganda en geweld uitdroeg. In zijn werk documenteert de Libanese theatermaker, scenarioschrijver, acteur en beeldend kunstenaar zijn vermakelijke, maar tegelijk vlijmscherpe beschouwingen. Met zijn kritische houding heeft Mroué zich niet geliefd gemaakt bij de Libanese censors. In eigen land kan hij zijn werk vaak alleen in privé-voorstellingen vertonen. In 2011 ontving hij de Prins Claus Prijs voor 'zijn radicale onderzoek naar herinnering, macht en waarheidsconstructies. Uit het 2011 Prins Claus juryrapport: “Zijn werk cirkelt rond waarheid en fictie, onderzoekt de maatschappelijke implicaties van het fabriceren van 'waarheid' en is geworteld in de ervaring met en de nasleep van de burgeroorlog in Libanon. Deze kenmerken maken zijn werk wereldwijd relevant."

Riding on a Cloud
In Riding on a Cloud onderzoekt hij de wijze waarop we vandaag de dag verhalen uit ons (oorlogs)verleden vormgeven. De titel is ontleend aan de dichtbundel van zijn jongere broer Yasser, die tijdens de Libanese burgeroorlog door een sluipschutter door het hoofd werd geschoten. Wonder boven wonder bleef de schade beperkt. Mroué verweeft het verhaal van Yasser, die zelf zijn poëzie voordraagt, met film en video.

Ervaar daar hier Theater
Het project ‘Ervaar daar hier Theater’ presenteert vijf bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Van oktober 2012 tot en met april 2013 te zien in zeven theaters in Nederland. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds. Met een bijdrage van het VSB Fonds.

De programmering van ‘Ervaar daar hier Theater’ is in handen van Frie Leysen, de ‘grande dame’ achter smaakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, Theater der Welt in Berlijn en Wiener Festwochen.
Frie Leysen: “Rabih is voor mij de belangrijkste theatermaker in Libanon en een van de belangrijkste mensen in de hele Arabische wereld op dit ogenblik.”

Kijk voor meer informatie op ervaardaarhier.nl

Speellijst Riding on a Cloud
5 maart: Rotterdamse Schouwburg
6 maart: Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
8 maart: Stadsschouwburg Utrecht
9 maart: De Oosterpoort Groningen
12 maart: Theater Frascati Amsterdam
13 maart: Theater Frascati Amsterdam
15 maart: Theaters Tilburg / De Nieuwe Vorst
17 maart: Wilminktheater, Enschede
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen