You can leave what you want: intieme voorstelling uit Argentinië in bijzondere setting

16 januari 2013
‘You can Leave what you Want’ is alweer de derde voorstelling in de serie ‘Ervaar daar hier Theater’. Na de succesvolle première van ‘MedEia’ (Third World Bunfight/Brett Bailey) en de alom gewaardeerde voorstelling van de Chinese Wen Hui ‘Listening to Third Grandmother's Stories’ gaat op 2 februari in de Stadsschouwburg Amsterdam ‘You can leave what you want’ van INTIMO TEATRO ITINERANTE/Fernando Rubio in première. Een voorstelling over verlies en het vasthouden van herinneringen aan je geliefden. Na Amsterdam nog te zien in Heerlen, Groningen, Enschede, Rotterdam, Utrecht en Tilburg.
De in Buenos Aires geboren regisseur, dramaturg, acteur en beeldend kunstenaar Fernando Rubio maakt met zijn gezelschap INTIMO TEATRO ITINERANTE voorstellingen die het midden houden tussen beeldende kunst, literatuur, architectuur, toneel en performance. Zoals een groot deel van zijn werk kan ‘You can leave what you want’ zowel in het theater als op locatie worden gespeeld. Rubio, die dramaturgie doceert aan de theaterschool van Buenos Aires, experimenteert niet alleen met de relatie tussen acteurs en toeschouwers, maar speelt ook met het ruimtelijke aspect – en ook daarvan is het publiek getuige in deze voorstelling. Naast theaterstukken heeft hij, in zowel Zuid-Amerika als Europa, films en installaties gepresenteerd.

You can leave what you want
De wereld verandert in één zinloze, grijze brij als een man zijn gezin verliest bij een auto-ongeluk. Om met zijn verdriet om te kunnen gaan en de herinneringen aan zijn familie vast te houden, schrijft hij zijn herinneringen op de kleren van zijn overleden geliefden. Zijn omgeving verandert langzaam in een bontgekleurde massa van jassen, broeken, rokken, bloesjes en jurken. In deze intieme voorstelling wordt de toeschouwer uitgenodigd op het podium plaats te nemen tussen de persoonlijke garderobe van totale vreemden.

Ervaar daar hier Theater
Het project [hhtp://www.ervaardaarhier.nl 'Ervaar daar hier Theater'] presenteert vijf bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. Van oktober 2012 tot en met april 2013 te zien in zeven theaters in Nederland. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en het Prins Claus Fonds.

De programmering van ‘Ervaar daar hier Theater’ is in handen van Frie Leysen, de ‘grande dame’ achter smaakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel en Theater der Welt in Berlijn. Frie Leysen: “Buenos Aires is wat mij betreft op dit moment de hoofdstad van het theater. Dit is een voorstelling die met veel poëzie en heel veel delicatessen op de scène wordt gebracht.”

Speellijst

2 februari Stadsschouwburg Amsterdam
6 februari Parkstad Limburg Theaters, Heerlen
7 februari Stadsschouwburg Groningen
8 februari Wilminktheater, Enschede
12 februari Rotterdamse Schouwburg
14 februari Stadsschouwburg Utrecht
15 februari Theaters Tilburg Schouwburg
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen