10 september 2018

Peter Gijsbertsen ontvangt Nederlandse Muziekprijs


Tenor Peter Gijsbertsen ontvangt de Nederlandse Muziekprijs op donderdagavond 8 november 2018 in het Theater aan de Parade in ’s-Hertogenbosch. De prijs wordt uitgereikt door Ingrid van Engelshoven, de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, na afloop van het concert dat Gijsbertsen in de Pleinzaal geeft in het kader van November Music. Peter Gijsbertsen zingt dan onder meer de wereldpremière van Zeven levensliederen en een aanslag, die Bart Visman in zijn opdracht schreef.


De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die door het Fonds Podiumkunsten, namens de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, aan jonge getalenteerde musici wordt toegekend.

Tenor Peter Gijsbertsen werd in 1983 geboren in Hardenberg. Hij volgde lessen bij Cristina Deutekom en Roberta Alexander, en studeerde in 2006 cum laude af aan het Utrechts Conservatorium, waar hij studeerde bij Harry Peeters. In 2007 werd Gijsbertsen de John Christie Award toegekend door het Glyndebourne Festival en in 2012 won hij drie prijzen tijdens het Internationaal Vocalistenconcours ’s-Hertogenbosch, waaronder de Liedprijs. Gijsbertsen trad al op in huizen als het Bolshoi, Glyndebourne en BAM en zalen als Het Concertgebouw en de Royal Albert Hall. Hij maakte diverse cd-opnames met werken van Richard Strauss, Franz Schubert, Clara & Robert Schumann, Jef van Hoof en Lodewijk Mortemans. Zijn cd van Henze’s Kammermusik 1958 stond in The Guardian op de shortlist van beste klassieke opnames van 2016.

Na andere vocalisten als Jard van Nes, Geert Smits en Christianne Stotijn, is Peter Gijsbertsen de eerste tenor die de Nederlandse Muziekprijs ontvangt. Tijdens het ontwikkeltraject was sopraan Claron McFadden zijn mentor. Een van de twee doelstellingen die hij zich had gesteld was uitbreiding van nieuw repertoire. Dat resulteerde onder meer in de liederen-cyclus van Bart Visman op teksten van Marc Pantus. Daarnaast wilde Gijsbertsen zijn stem verder ontwikkelen van lied en oratorium naar ook opera. Hij deed dat onder de vleugels van Welsh tenor Dennis O’Neill en de New Yorkse coach Ira Siff.
Siff: “Toen ik Peter voor het eerst hoorde zingen begreep ik direct dat hij een buitengewoon artistieke en intelligente zanger is, met wat aandachtspunten in zijn prachtige stem. Nagenoeg alle vocalisten hebben iets waar aan gewerkt kan worden en dat is niet verwonderlijk: je stem is onderdeel van je lichaam (en geest) en iets dat zich ontwikkelt, geen statisch instrument. Het aanscherpen van zijn geluid en het vergroten van zijn stemkracht door een betere ademhaling brengen Peters geweldige temperament in operarollen naar voren. Zijn stem is nu werkelijk schitterend!"

Het werk dat Gijsbertsen met O’Neill en Siff deed resulteerde meteen in een engagement bij de Scottish Opera (als Alfredo in Verdi’s La traviata), waarna hij direct werd teruggevraagd voor een productie dit komend seizoen als Tamino in Mozart’s Die Zauberflöte.

Tijdens het concert ter gelegenheid van de uitreiking van de Nederlandse Muziekprijs zingt Peter Gijsbertsen met pianist Hans Eijsackers en het Ciconia Consort naast de genoemde wereldpremière van Bart Visman ook werken van Jeppe Moulijn, Willem Jeths, Monique Krus, Henri Duparc, Benjamin Britten en Francesco Paolo Tosti.

Uit het rapport van de commissie Nederlandse Muziekprijs
Aldus de commissie: “Wij zijn onder de indruk van de klankrijkdom van zijn stem. Zijn uitvoeringen blinken uit in warmte, helderheid en verstaanbaarheid met veel aandacht voor tekst en muzikaal detail. Hij beschikt over een breed spectrum aan emoties – van intimiteit tot passie en van twijfel en tederheid tot woede.”
De commissie bestaat uit: Ed Spanjaard (voorzitter), Candida Thompson, Claron McFadden, David Kuyken, John Gilhooly, Olivier Patey, Richard Wigley, Marcel Mandos en Bart Visman.

Nederlandse Muziekprijs
Prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs volgen een studietraject waarin de persoonlijke muzikale ontwikkeling centraal staat. Er wordt tijdens de studie onder andere gewerkt met de beste musici uit binnen- en buitenland. Het studietraject telt meerdere kandidaten. De commissie Nederlandse Muziekprijs adviseert, na afloop van het traject aan de raad van bestuur van het Fonds Podiumkunsten of de prijs kan worden toegekend.

Eerdere prijswinnaars van de Nederlandse Muziekprijs waren onder andere vocalisten Jard van Nes, Geert Smits, Christianne Stotijn en Henk Neven, pianisten Hannes Minnaar en Ronald Brautigam, harpisten Remy van Kesteren en Lavinia Meijer, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen, Liza Ferschtman en Maria Milstein. Zie voor een volledig overzicht: Nederlandse Muziekprijs
Foto: Maurice Lammerts van Bueren
Foto: Maurice Lammerts van Bueren

Eerlijk loon voor eerlijk werk: dat is waar fair pay als één van de pijlers van de Fair Practice Code voor staat. Om fair pay te kunnen realiseren, moeten podiumkunstinstellingen op zoek naar een nieuwe balans tussen omvang van producties, tijd en geld. In bijeenkomsten dit najaar gaan vertegenwoordigers van podiumkunstinstellingen op zoek naar antwoorden op de volgende vragen:
Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Aan welke knoppen kunnen gezelschappen en ensembles draaien? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Een van de gehonoreerden Le Guess Who | Foto: Juri Hiensch
Een van de gehonoreerden Le Guess Who | Foto: Juri Hiensch
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Festival Deventer op Stelten
Foto: Festival Deventer op Stelten
Video: Robbie van Zoggel
Video: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Foto: Robbie van Zoggel
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto
Aart Strootman en Henriëtte Post. Foto's: Marc Henri Queré

39 podia ontvingen van het Fonds Podiumkunsten de subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP). Met deze subsidievorm beoogt het Fonds de aansluiting tussen vraag en aanbod te verbeteren, de programmering van kwaliteitsaanbod te bevorderen en het publieksbereik te vergroten.

Foto: Moon Saris
Foto: Moon Saris
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin
Een van de gehonoreerden Fazle Shairmahomed | Foto: Alex Aleshin

Regisseur en directeur van Internationaal Theater Amsterdam (ITA), Ivo van Hove (1958), ontving zondag 25 augustus de VSCD Oeuvreprijs na afloop van het Paradisodebat, georganiseerd door Kunsten ’92, in ITA in Amsterdam. Vanaf 1990 werkt hij in Nederland en heeft hij ontelbaar veel stukken op de Nederlandse podia gebracht. Hij wordt met deze prijs geëerd door de Nederlandse theaters en het bestuur van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties voor zijn waardevolle en blijvende bijdrage aan de podiumkunstensector. Zijn goede vriend Bas Heijne bracht een ode en Ivo ontving uit handen van Harry de Bruin (bestuurslid VSCD) de bijbehorende prijs en oorkonde. De prijs bestaat uit een kunstwerk gemaakt door de Nederlandse beeldhouwer, graficus en medailleur Eric Claus.

Een van de gehonoreerden Bambie | Foto: SYB
Een van de gehonoreerden Bambie | Foto: SYB
Een van de gehonoreerden Marjet Moorman
Een van de gehonoreerden Marjet Moorman
Een van de gehonoreerden Poppodium de Spot met de Dansers | Foto: Bart Grietens
Een van de gehonoreerden Poppodium de Spot met de Dansers | Foto: Bart Grietens
Theater Artemis & Het Zuidelijk Toneel | Het verhaal van het verhaal | Foto: Kurt Van der Elst
Theater Artemis & Het Zuidelijk Toneel | Het verhaal van het verhaal | Foto: Kurt Van der Elst
Een van de gehonoreerden Yorick van Norden
Een van de gehonoreerden Yorick van Norden
meer