NL / EN

do. 5 oktober 2017

Namavar winnaar van de Willem Breuker Prijs

De podiumkunsten zijn een prijs rijker. Met de prijs, een bedrag van 15 duizend euro, wordt vanaf nu tweejaarlijks een in Nederland werkzame componist, musicus, programmeur of organisator geëerd wiens werk wordt gekenmerkt door 'vrijheid, een hartelijke brutaliteit en een volstrekt open geest'. Componist Reza Namavar ontvangt de Willem Breuker Prijs op 4 november 2017 in het Bimhuis in Amsterdam.


Willem Breuker (1944-2010), klarinettist en saxofonist van het in 1974 opgerichte Willem Breuker Kollektief, had lak aan de scheidslijn tussen hoge en lage kunst. Hij was medeoprichter van jazzinstelling Het Bimhuis en was de partner van actrice Olga Zuiderhoek. Hij overleed aan de gevolgen van asbestkanker. De Willem Breuker Prijs moet de herinnering aan hem levend houden, maar vooral het muziekleven stimuleren.

De eerste winnaar van deze nieuwe onderscheiding is componist Reza Namavar (36), in 1980 geboren in Amstelveen. Bij de uitreiking in het Bimhuis in Amsterdam op zaterdag 4 november zullen composities van hem worden gespeeld. Op de vraag waarin hij zelf vindt dat hij op Willem Breuker lijkt antwoord Namavar: 'Ik heb het idee dat hij op eenzelfde manier dacht als ik. Hij trok zich ook nergens wat van aan. Nog een leuke overeenkomst zijn de quasi-knullige titels van onze stukken. Toen ik in Den Haag aan het conservatorium studeerde, werd ik weleens teruggefloten door mijn docenten. Dan zeiden ze: als je je stuk zo noemt, zeg dan niet dat ik je docent ben.' Denk hierbij aan titels als Een kip is geen raket, Groene wiskunde (een compositie op basis van midi-geluiden) en Versnelheijdsbinderh, dat hij in 2014 voor de ZaterdagMatinee schreef.
In veel stukken hoor je zijn liefde voor Johann Sebastian Bach. Het is zijn grote held, al is Namavar ook kritisch. Op Facebook heeft hij een lijst geplaatst waarin hij alle Bach-cantates een rapportcijfer heeft gegeven. Sommige krijgen slechts een 2 (over cantate 165: 'je hoort dat hij dit in een middagje in elkaar gedraaid heeft'), en Namavar begrijpt niet dat zijn volgers dan juist die slecht beoordeelde cantates gaan luisteren.

'Net als die van Willem Breuker is Namavars muziek niet zozeer intellectueel, maar wel heel intelligent. Reza schrijft toegankelijk, zonder voorspelbaar of plat te worden. Hij zet de continuïteit vaak stop, dan creëert hij eilandjes van muziek. Die horten en stoten vind ik best Breukeriaans. Ik vind hem ontwapenend en authentiek.' Aldus juryvoorzitter en fluitist Rien de Reede.
De componist, dan nog niet op de hoogte van het juryrapport, gist een week eerder nog naar de reden waarom juist hij de lof krijgt. 'Ik denk dat ze me eigenzinnig vinden, hoewel ik mijzelf helemaal niet eigenzinnig vind', zegt Namavar. 'Ik merk dat veel mensen moeite hebben om mij in te delen. Al komt dat misschien ook doordat ik sociaal niet handig ben. Ik hou er niet van om te praten en blijf liever op de achtergrond.'

Meer info over de winnaar en zijn composities vind je hier
Foto Hans PoelFoto Hans Poel

meer nieuws

nieuws - 19 okt 2018

Vacature subsidiecoördinator

Het Fonds Podiumkunsten subsidieert op deskundige en zorgvuldige wijze de professionele podiumkunsten. We zetten ons in voor een podiumkunstsector die zoveel mogelijk verschillende mensen aanspreekt, raakt én midden in de samenleving staat.

In totaal zijn er 56 medewerkers werkzaam bij het Fonds Podiumkunsten onder leiding van de directeur (Raad van Bestuur). Er is een pool van externe adviseurs (ruim 200), die in commissies advies uitbrengt over subsidieaanvragen.

Voor het Fonds Podiumkunsten zoeken wij een subsidiecoördinator.

nieuws - 18 okt 2018

Oorkaan wint YAMawards

Deze regeling is bestemd voor het geven van een opdracht om een compositie of een libretto te schrijven, en heeft als doel de kwaliteit en de diversiteit van de Nederlandse podiumkunsten te bevorderen.

meer