7 oktober 2019

Conny Janssen, The Way You Sound Tonight en Redouan AitChitt winnaars Zwanen


Op vrijdag 4 oktober zijn tijdens Het Nederlandse Dansdagen Gala van Festival de Nederlandse Dansdagen 2019 in Theater aan het Vrijthof te Maastricht de VSCD Dansprijzen, de Zwanen, uitgereikt.


Conny Janssen, artistiek leider van Conny Janssen Danst, ontving van minister van Engelshoven de Gouden Zwaan voor de grote bijdrage die zij met haar carrière aan de Nederlandse dans heeft geleverd. De Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansproductie 2019’ is toegekend aan The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker. Danser Redouan AitChitt kreeg de Zwaan voor ‘meest indrukwekkende dansprestatie 2019’ voor zijn rol in REDO van Shailesh Bahoran/ IllusionaryRockaz Company. Traditiegetrouw zijn de dansprijzen van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD) een belangrijk onderdeel van Festival de Nederlandse Dansdagen.

Gouden Zwaan – Conny Janssen
De jury: ‘Sinds jaar en dag is de Rotterdamse Conny Janssen een gezichtsbepalende speler in het Nederlandse dansveld. Conny Janssen begon als danseres en is vanaf de jaren negentig van de vorige eeuw actief als choreograaf en artistiek leider.

Menselijk, krachtig en ontroerend zijn termen waarmee haar werk wordt gekwalificeerd. De inspiratie voor haar voorstellingen is ons bestaan in al zijn facetten: de breekbaarheid van het leven, het individu in relatie tot de massa of het gevoel om ergens thuis te zijn.

Haar gezelschap Conny Janssen Danst is geliefd om de fysieke dansstijl en de theatrale kracht van de groep uitzonderlijke dansers. In de vruchtbare periode van een kwart eeuw heeft Conny Janssen zich met hart en ziel opgesteld als ambassadeur van de dans en is zij meerdere malen onderscheiden.
Janssen legt verbindingen tussen het publiek en haar werk met professionals uit verschillende kunstdisciplines, stimuleert opkomende talenten en uitwisseling met het amateur-dansveld. Daarvoor breekt zij regelmatig uit de vaste kaders van theater en dansstudio om de toeschouwers naar bijzondere locaties te brengen; van kerk tot fabriekshal, van een onderzeeboot-loods tot tramremise. Hierin toont Conny Janssen zich keer op keer een avontuurlijke cultureel ondernemer.

Met de titel Kiem van haar nieuwste productie verwijst Janssen naar de vitaliteit van het leven om “Het lichaam vol te zuigen met verse lucht om met hernieuwde energie ongekende mogelijkheden te kunnen omarmen.” Het is een mooie metafoor voor de verhuizing van haar gezelschap naar het nieuwe onderkomen in de Fenix-loods in de Rotterdamse haven dit najaar. Als blijk van dank voor alles wat Conny Janssen in de afgelopen decennia voor de Nederlandse dans heeft betekend en om met hernieuwde energie de toekomst te omarmen, vindt de VSCD Dansjury het passend om deze stap te markeren met de Gouden Zwaan.’

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansproductie’ – The Way You Sound Tonight
De jury: “The Way You Sound Tonight van Arno Schuitemaker is een van die theaterervaringen waarvan je verlangt dat die eeuwig voortduurt. Alles begint en eindigt in deze voorstelling met de golvende beweging van de dansers. Schuitemaker slaagt erin alle elementen van zijn choreografie te laten kloppen: de dans, de enscenering van dansers en publiek en de onafgebroken muziekstroom.

In The Way You Sound Tonight zie je twee vrouwen en drie mannen die vertraagd en subtiel bewegen. Eén voor één betreden ze de dansvloer, tot het kwintet compleet is. Aanvankelijk zijn de oneindig repetitieve bewegingen rond, later worden zij hoekiger, scherper en met grotere uithalen. Elke danser heeft een eigen interpretatie van het bewegingsmateriaal; de een wat sneller of trager, de ander wat energieker of in zichzelf gekeerd.

Het publiek zit aan weerszijden van het toneel omgeven door geluidssystemen en belichting. De live performance van Aart Strootman vormt de muzikale basis, eerst kabbelend als een beekje, later als een kolkende stroom van elektronische gelaagde klanken. En als alles weer verstilt, verschijnt langzaam de op zijn gitaar tokkelende muzikant vanuit het donker alsof hij er altijd al is geweest. Met de keuze van Schuitemaker voor deze ‘akoestische danszaal’ word je ondergedompeld in een verleidelijke en aan extase grenzende ervaring.

De zucht naar perfectie, de oorspronkelijke interpretatie van bewegingen uit de clubdans en de onontkoombare dwang, maken de voorstelling The Way You Sound Tonight volgens de jury tot de meest indrukwekkende productie van het afgelopen seizoen.”

Zwaan ‘meest indrukwekkende dansprestatie’ – Redouan AitChitt
Choreografie: Shailesh Bahoran

De jury: “In de openingsscène van REDO, de solo die choreograaf Shailesh Bahoran met en voor Redouan AitChitt maakte, schotelt de danser het publiek een korte scan van zijn lichaam voor. Hij laat zien dat hij een uitzonderlijke fysiek heeft. Dat is ook de inzet van de ontwikkeling van het doorwrochte en uitgesponnen bewegingsvocabulaire geweest en daarmee toont Redouan AitChitt zijn uniciteit. Na dertig minuten laat hij het publiek sprakeloos achter.

Aan de op breakdance geïnspireerde bewegingstaal geeft Redouan AitChitt een nieuwe dimensie en dynamiek door slim gebruik te maken van zijn motoriek. Balans en evenwicht krijgen een andere betekenis. Zijn souplesse, behendigheid en krachtige bewegingen dwingen respect af.

Er spreken doorzettingsvermogen en lef uit de prestatie van de danser, maar ook een geniale creativiteit en enorme wilskracht. Bovendien voegt Redouan AitChitt met zijn uitvoering een originele esthetiek toe aan de dans. Als het je lukt om het publiek mee te voeren in een even krachtige als emotionele danssolo is de term ‘uitzonderlijke bewegingskunstenaar' een understatement. De jury vindt Redouan AitChitt een ongeëvenaard vindingrijke en oorspronkelijk danser.”

De jury
De VSCD Dansjury 2019 bestaat uit: Rob van Steen (voorzitter), directeur Theaters Tilburg, Leo Spreksel, voormalig artistiek directeur Korzo, dramaturg/adviseur, Violien Vocks, programmeur Parkstad Limburg Theaters, Brigitte De Goeij, De Goeij Cultuur en Zaken, Jasper Weck, marketing & programmering Theater de Veste, Swantje Schäuble, danser/publiciteit De Châtel surplace, Judith Blankenberg, programmeur Grand Theatre Groningen en Marcelle Schots, danscriticus.

De Zwanen
De VSCD Dansprijzen worden al sinds 1983 uitgereikt en Zwanen worden ook wel de ‘Oscars van de Nederlandse dans’ genoemd. Ze hebben als doel de prestaties van dansers en gezelschappen te eren door deze onder de aandacht te brengen van een groot publiek. De jaarlijks uitgereikte prijs is een fraai bronzen beeld gemaakt door choreograaf en beeldend kunstenaar Toer van Schayk.

Bron: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
Foto: Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD)
nieuws 29 sep '20

Updates COVID-19

Op deze pagina vindt u informatie over de laatste ontwikkelingen en Fondsmaatregelen met betrekking tot het coronavirus.

Op maandagavond zijn er nieuwe maatregelen aangekondigd door premier Mark Rutte om de verspreiding van het coronavirus terug te dringen. De maatregelen gelden vanaf dinsdag 29 september en zijn in ieder geval voor de komende 3 weken van kracht.

Foto: Amy Cooks
Foto: Amy Cooks

De minister van OCW heeft vandaag, Prinsjesdag 2020, bekend gemaakt 15 miljoen extra beschikbaar te stellen voor het Fonds Podiumkunsten. Dit geld is bedoeld om de 71 instellingen die een positief advies hebben ontvangen, maar waarvoor het budget ontoereikend was, alsnog meerjarig te subsidiëren.

Word jij adviseur of voorzitter bij het Fonds Podiumkunsten? Wij zoeken nieuwe adviseurs die op de hoogte zijn van de recente ontwikkelingen in de podiumkunsten. Adviseurs worden ingezet als commissielid om subsidieaanvragen te beoordelen. Daarnaast zijn ze de oren en ogen van het Fonds.

Het Fonds Podiumkunsten is op zoek naar een subsidiecoördinator met sterke organisatorische vaardigheden en een vlotte pen.

Het kabinet heeft bekend gemaakt 482 miljoen euro extra uit te trekken om de gevolgen van de coronacrisis voor kunstenaars en culturele instellingen op te vangen.

meer