Internationaal werken: uw organisatie onder de loep


6 april 2017

Veel culturele organisaties werken buiten de eigen landsgrenzen. Gewoon, omdat ze gevraagd worden door hun collega's in het buitenland. Het komt minder vaak voor dat het internationaal werken voortvloeit uit de missie/visie van de organisatie en onderdeel is van het strategisch beleid. Maar met een goede strategie kan uw organisatie een onderscheidende positie innemen ten opzichte van haar concurrenten.


Cultuur+Ondernemen organiseert in samenwerking met Dutch Performing Arts / Fonds Podiumkunsten een reeks bijeenkomsten over werken in het buitenland. Op deze derde en tevens laatste bijeenkomst van de reeks 'De grens over?' laten we wederom sprekers aan het woord die veel ervaring hebben met het werken in het buitenland en daardoor een duidelijke visie en strategie op het thema hebben. Wat betekent het voor hun organisatie om buiten Nederland 'hun kunsten' te vertonen? Trekt internationalisering een wissel op hun organisatie? Of is het meerwaarde? Hoe organiseer je op efficiënte en effectieve wijze een buitenlandse tournee, terwijl je al leeft bij 'de waan van de dag' en moeite hebt om alle ballen hoog te houden? Over welke competenties en vaardigheden moet jouw organisatie beschikken? En hoe zorg je dat die tournee geld oplevert en dat je er geen verlies op lijdt? Wederom zullen ervaringsdeskundigen uit de cultuursector hun gedachtengoed, tegenslagen en successen met je delen.

We nodigen u uit om bij inschrijving aan te geven wat u wilt leren.

Sprekers
Yuri Honing is saxofonist, componist en producer en bekend van o.a. muziekgroepen Yuri Honing Trio en Acoustic Quartet. Ook staat Yuri bekend om de vele samenwerkingen met zowel Nederlandse als buitenlandse artiesten. Hij wil muziek niet in hokjes opdelen. Daarom speelt hij tijdens zijn carrière niet alleen met generatiegenoten, maar ook met oudere Nederlandse en buitenlandse musici. Yuri gaat verder samenwerkingsverbanden aan met muzikanten uit de Arabische muziek, de popmuziek, de klassieke muziek en de moderne dance. In januari 2012 won hij de VPRO/Boy Edgar Prijs, de belangrijkste prijs in Nederland voor jazz en geïmproviseerde muziek, en onlangs de Edison Jazz Award 2016. Yuri is ook actief als organisator. Elk jaar organiseert hij het muziekevenement Winterreise. Yuri heeft opgetreden in onder andere Zuid-Afrika, Brazilië, Rusland en delen van Azië. De komende maanden laat hij zijn geluid horen op podia in Noorwegen, Turkije en Cuba.

Inez Coumans is de business manager van Stichting Room with a view, de stichting van theatermaker en beeldend kunstenaar Dries Verhoeven. Zijn werk beweegt zich op het vlak van theater, performance- en installatiekunst. Het wordt gepresenteerd in musea, op locatie en in de openbare ruimte van een stad. Het werk van Dries Verhoeven was te zien op festivals als de Wiener Festwochen, LIFT (Londen) en Festival Transamérique (Montreal), en is onderscheiden met diverse prijzen waaronder de Mont Blanc Young Directors Award op de Salzburger Festspiele. Dries werkte onder andere voor HAU Hebbel am Ufer Berlijn, Battersea Arts Centre London en de Münchner Kammerspiele.

Merlijn Twaalfhoven is componist, maar niet alleen van muziek en ook niet alleen voor de concertzaal. Merlijn Twaalfhoven zoekt constant naar wegen om kunst en de samenleving te verbinden, waarbij hij vaak op ongewone plekken werkt en mensen uit de omgeving betrekt. Zo maakte hij onder andere een collage van klassiek, jazz en improvisatie in de markthal van Bratislava, een concert vanaf de daken aan weerszijden van de bufferzone in Nicosia, een festival in de zigeuner-ghetto van Prešov en een muzikale ode aan de vrijheid in de schaduw van de afscheidingsmuur in Bethlehem.

Datum: 6 april 2017
Tijd: Van 15.00 tot 18.00 uur inclusief borrel
Locatie: Kerkstraat 204, Amsterdam
Kosten: Voor de hele reeks, bestaande uit drie bijeenkomsten, betaalt u € 99. Een losse bijeenkomst kost € 35.
Aanmelden: www.cultuur-ondernemen.nl
agenda 01 dec '20

No Man's Land 2020

Foto: Ben Nienhuis
Foto: Ben Nienhuis

Op 16 januari 2020 vindt tijdens Eurosonic Noorderslag het debat plaats 'Geld van de Staat: Hoe Investeert de Nederlandse Overheid in Cultuur?'

Het Fonds Podiumkunsten organiseert een reeks dialoogsessies over fair pay voor podiumkunstenfestivals. Wat betekent fair pay voor de eigen praktijk? Hoe gaat u als werk- of opdrachtgever om met fair pay? Welke (andere) keuzes kunt u maken om toe te werken naar fair pay?

Foto: Nathan Reinds
Foto: Nathan Reinds

Om culturele instellingen te informeren over de nieuwe meerjarige subsidieregeling organiseert het ministerie van OCW drie informatiebijeenkomsten.

Het Fonds Podiumkunsten presenteert 5 november 2019 in Tivoli Vredenburg Utrecht de meerjarige subsidieregelingen 2021 - 2024. Het programma is van 11.00uur tot 13.30uur (inclusief lunch).

Foto: Cinekid
Foto: Cinekid
meer