De deadline voor de subsidie Stipendium Compositie en de subsidie Compositieopdracht was 1 mei 2011. De toekenningen zijn bekend en te vinden op onze website.

Uit het onderzoek dat de Cultuurfondsen recentelijk lieten uitvoeren, wordt duidelijk dat cultuur de maatschappij meer oplevert dan de belastingbetaler erin stopt. De vereniging voor kunst, cultuur en erfgoed – Kunsten ’92 – liet daarop in een vervolgrapport de schade van de bezuinigingen voor alvast één kunstdiscipline nauwkeurig doorrekenen. Duidelijk is dat haastige, omvangrijke bezuinigingen Nederland schade berokkenen. Het is de vraag of de burger ervoor voelt om de bezuinigingen op kunst en cultuur op deze wijze door te voeren, als hij daarmee dief van eigen portemonnee is. Verdere doorrekeningen voor de kunstdisciplines zijn noodzakelijk.

Op donderdag 30 juni organiseert de Amsterdamse Kunstraad in samenwerking met de Rode Hoed een debatavond over de bezuinigingen op kunst en cultuur en hun uitwerking op Amsterdam. Henriëtte Post, directeur Fonds Podiumkunsten, is aanwezig om te praten over de toekomst van subsidiëring en het beoordelen van aanvragen.

Richard Rijnvos en Hans Haffmans, Foto: Sven Hoogerhuis / All Access
Richard Rijnvos en Hans Haffmans, Foto: Sven Hoogerhuis / All Access

Vandaag heeft in Den Haag het rondetafelgesprek over de cultuurbezuinigingen plaats gevonden. Met deze hoorzitting laat de Kamercommissie zich informeren door vertegenwoordigers van organisaties, deskundigen en andere personen uit de culturele sector. Directeur George Lawson was aanwezig en u kunt hier zijn pleidooi lezen.

Is uw festival innovatief en heeft u minimaal vijf edities met een culturele programmering van Europese signatuur achter de rug? Dan komt u als festivalorganisatie mogelijk in aanmerking voor een subsidie binnen het Europees Programma Cultuur.

Wie bezig is met een aanvraag bij het Programma Cultuur van de Europese Commissie ziet soms door de bomen het bos niet meer. Daarom organiseert het Cultureel ContactPunt (CCP) ieder jaar een praktische training voor culturele organisaties met vergevorderde plannen voor een Europees project.

Nieuws 07 juni 2011

Toekenningen SRP bekend

De deadline voor de nieuwe subsidievorm Subsidie Reguliere Programmering (SRP) was 1 maart 2011. De toekenningen zijn bekend en te vinden op onze website.

Nanine Linning
Nanine Linning

De deadline voor de nieuwe subsidievorm Programmering Bestaand Festival was 1 februari j.l. Het beschikbare budget voor 2011 en 2012 samen bedraagt in totaal € 1.800.000. Binnen dit budget zijn de aanvragen van 42 festivals gehonoreerd. Deze subsidie bestaat uit een bijdrage in de programmeringskosten voor professionele podiumkunsten.

Van 25 tot 29 mei 2011 vindt in Utrecht de 17e editie plaats van het wereldcongres Performance Studies
international. 'PSi #17 Camillo 2.0: Technology, Memory, Experience' is een initiatief van de studie Theaterwetenschap van de Universiteit Utrecht en het kunstfestival Festival a/d Werf.

Richard Rijnvos (Foto: Brian Slater)
Richard Rijnvos (Foto: Brian Slater)