Foto: Frans Schellekens
Foto: Frans Schellekens
Nieuws 09 september 2013

Componist Dick Raaijmakers overleden

Leiderschap in Cultuur (LinC) is een leerprogramma voor en door (potentiële) leiders in de culturele sector. Het is voortgekomen uit een gezamenlijke ambitie van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de sector zelf om te investeren in leiderschap, ondernemerschap en nieuwe verbindingen en zo te werken aan een vitale en financieel gezonde culturele sector. Het wordt uitgevoerd door de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland in samenwerking met HKU en Coaching in de Cultuur.

Het cultuurpolitieke seizoen is geopend. Vrijdag stelde NRC Handelsblad in een artikel over de cultuurfondsen de vraag aan de orde of het (cultureel) ondernemerschap zo langzamerhand niet teveel gewicht heeft gekregen bij het beoordelen van subsidieaanvragen. “Ja”, vond Jan Riezenkamp, die ons voorhield dat het Fonds Podiumkunsten te veel op zijn rug is gaan liggen voor de wensen van het publiek en de politiek. Omgekeerd kreeg John Borstlap zaterdag in Trouw alle ruimte om juist de vooringenomenheid en macht van het kunstestablishment aan de kaak te stellen, dat onbegrijpelijke “prutskunst” zou bevoordelen boven conventionelere kunstuitingen die wel een warm onthaal zouden vinden in de samenleving.

Toen het Fonds Podiumkunsten in 2008 voor het eerst meerjarige subsidies verstrekte, deed het Fonds dat op dezelfde manier als de Raad voor Cultuur dat daarvoor deed. Bij de Raad was het gebruikelijk dat adviseurs die betrokken waren bij een aanvraag alleen bij de behandeling van die aanvraag de kamer verlieten. Deze praktijk was voor 2008 nooit door een rechtbank getoetst. Dat is wel gebeurd naar aanleiding van de eerste ronde meerjarige besluiten die het Fonds Podiumkunsten nam. De rechter oordeelde dat 'het op de gang gaan staan' niet voldoende was: een adviseur mocht dan ook niet meepraten over andere aanvragen. Het Fonds heeft zijn werkwijze natuurlijk direct na de eerste uitspraak uit 2010 aangepast. Twee andere uitspraken die ook gingen over de praktijk uit 2008 volgden nog, maar toen had het Fonds dus al een andere aanpak ingevoerd die bovendien verder gaat dan het zorgvuldig samenstellen van adviescommissies.

nws.383.ticketber_ams_bxl.webp
Nieuws 28 augustus 2013

Conferentie BER-AMS-BXL

nws.382.henrie_ttepost_foto_teskaoverbeeke.webp
Nieuws 27 augustus 2013

Speech Henriëtte Post AtanaSoos

Nieuws 21 augustus 2013

Congres Managing your Talents

Op 29 en 30 augustus vindt aan het Conservatorium van Amsterdam voor het eerst een internationaal congres plaats onder de naam ‘Managing your Talents’. Dit congres markeert een nieuwe samenwerking tussen het Conservatorium van Amsterdam, de Theaterschool, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Vrije Universiteit (VU), waarin wetenschap en podiumkunsten bij elkaar worden gebracht. In al deze instellingen is kennis aanwezig die relevant is voor het opleiden van uitvoerende kunstenaars. Daarbij gaat het niet alleen om kennis van het artistieke métier en van pedagogische praktijken, maar ook om biomedische, psychologische en cognitiewetenschappelijke kennis.

Foto: Rob Marinissen
Foto: Rob Marinissen

De toekenningen van de tweede ronde 'opdracht compositie' staan op onze website. De uiterste indiendatum van de volgende aanvraagronde is 17 september.

toekenningen opdracht compositie >
een opdracht compositie aanvragen >

Foto: United Photos/Toussaint Kluiters
Foto: United Photos/Toussaint Kluiters

De stichting Bureau Promotie Podiumkunsten ziet zich per 1 oktober 2013 genoodzaakt tot een ingrijpende reorganisatie van haar activiteiten. Dit heeft ook gevolgen voor de collectieve internationale promotie van de podiumkunsten.

De eerste ronde van de regeling Nieuwe Makers is afgerond. Van de 37 aanvragen die zijn beoordeeld door de adviescommissie zijn er 9 gehonoreerd. Deze makers kunnen starten met hun ontwikkelingstrajecten, die zij samen met de hun begeleidende organisaties hebben opgezet. Wij kijken uit naar de resultaten van deze makers in de komende jaren.

Op 1 september vindt het Paradisodebat 2013 plaats, de jaarlijkse opening van het cultuurpolitieke seizoen, traditioneel ter afsluiting van de Uitmarkt. Het thema is 'Transitie: kunst en cultuur voor een veranderende samenleving'.

Foto: Marco Borggreve
Foto: Marco Borggreve
Foto: Patricia Börger
Foto: Patricia Börger

Het Franse festivalnetwerk AFIJMA en Promotie Podiumkunsten presenteren NL/F Jazz Action 2. Met dit uitwisselingsproject worden Nederlandse en Franse jazzgroepen en –artiesten die in Frankrijk dan wel in Nederland toeren financieel en promotioneel ondersteund. Doel is om meer Nederlandse jazzconcerten in Frankrijk en meer Franse jazzconcerten in Nederland mogelijk te maken én te promoten. De eerste resultaten zijn inmiddels een feit. Hieronder vindt u een overzicht van de eerste serie concerten die mogelijk zijn gemaakt met NL/F Jazz Action.