De subsidie Nederlandse voorstellingen of concerten in het buitenland (via snelloket) van het Fonds Podiumkunsten is zeer populair. Het Fonds hecht veel belang aan de doelstelling van deze subsidie en daarom is het budget met ingang van dit jaar structureel verhoogd naar 800.000 euro. Vanwege de grote hoeveelheid goede aanvragen is halverwege het jaar het budget nogmaals verhoogd tot 950.000 euro. Inmiddels is het gehele budget helaas bijna op.

Onder de noemer 'That's The Way' organiseren FNV Kiem en Pakhuis de Zwijger een reeks programma's over zelfredzaamheid in de creatieve sector.

nws.512.womex14black.webp
Nieuws 16 oktober 2014

Dutch World Music op Womex 2014

Binoq-atana organiseert in samenwerking met Cultuur-Ondernemen een intensieve leergang over ondernemerschap. Aanmelden voor deze Crash Course kan nog tot en met 17 oktober.

Foto: Isabelle Wenzel
Foto: Isabelle Wenzel
Nieuws 13 oktober 2014

Enquête Governance Code Cultuur

Het is een jaar geleden dat de Governance Code Cultuur werd gepresenteerd aan minister Bussemaker van Onderwijs Cultuur en Wetenschap. Om inzicht te krijgen in hoe in de praktijk gewerkt wordt met de code en de bestuurlijke vraagstukken waar organisaties mee te maken hebben heeft Cultuur-Ondernemen een enquête opgesteld.

Het Fonds Podiumkunsten evalueert zijn regelingen regelmatig. In 2014 zijn de productiesubsidies en de subsidies voor compositie (werkbeurzen en opdrachten) aan de beurt. Het Fonds wil graag weten of de subsidies voldoende bijdragen aan het doel waarvoor wij ze verstrekken, een kwalitatief hoogstaand en pluriform podiumkunstenlandschap. Ook kijken we naar de effecten op onder meer het ondernemerschap en de spreiding over het land.

Het Fonds Podiumkunsten heeft de productiesubsidies en de subsidies voor composities (opdrachten en werkbeurzen) extern laten evalueren door KWINK Groep, een onafhankelijk onderzoeksbureau dat eerder ook de Programmeringsregeling van het Fonds Podiumkunsten heeft geëvalueerd. Uit de evaluatie blijkt dat zowel de productiesubsidies als de compositiesubsidies een belangrijke rol spelen in het landschap van de podiumkunsten. Een breed palet aan projecten en composities wordt binnen deze regeling ondersteund. De subsidie wordt door aanvragers vooral ingezet om de artistiek kwaliteit te vergroten.

Nieuws 09 oktober 2014

Calefax componistenwedstrijd 2014

Ook dit jaar organiseert Calefax weer een wedstrijd voor componisten. Deadline voor indienen is 1 december. De winnende inzending wordt uitgevoerd op 28 december 2014 in een vol Muziekgebouw aan 't IJ in Amsterdam, tijdens het jaarlijkse festival PAN.

nws.503.offground.webp
Nieuws 07 oktober 2014

Off Ground wint Prix Italia

Igor Podsiadly (Foto: Jochem Jurgens)
Igor Podsiadly (Foto: Jochem Jurgens)
Foto: Jochem Jurgens
Foto: Jochem Jurgens

Het Vlaamse Kunstensteunpunt heeft een landschapstekening van de kunsten gemaakt. Deze landschapstekening levert input voor de strategische visienota die de Vlaamse regering gaat schrijven voor de kunsten in Vlaanderen.

Werkgevers-, werknemersorganisaties en sociale fondsen in de cultuursector hebben de handen ineengeslagen om een zo sterk mogelijke werkgelegenheid te behouden en om bestaand personeel ‘duurzaam inzetbaar’ te maken, in en buiten de sector.