Opmerkelijke Ivanov van Mehr Theatre Group uit Iran op tournee in Nederland

24 september 2014
Foto: Mani Lotfizadeh
Foto: Mani Lotfizadeh

In het kader van het project Get Lost komt de bijzondere productie Ivanov van de Mehr Theatre Group uit Iran in november op tournee in Nederland. Regisseur en artistiek leider Amir Reza Koohestani verwierf in 2001 bekendheid met zijn toneelstuk Dance on Glasses (2001) een voorstelling die 4 jaar op tournee was en op meerdere grote Europese theaters en festivals stond. Twee jaar op rij won Koohestani de Iraanse prijs voor 'Beste theatervoorstelling' voor Ivanov en The Fourth Wall. Deze prijswinnende Ivanov is in november te zien in Nederland.
Waarmee valt de deprimerende dadenloosheid van Tsjechovs antiheld Ivanov beter te verbeelden dan met een enorme zitbank met comfortabele kussens? Bijna de hele voorstelling zit Ivanov, nee hángt hij daar, een onderuitgezakte, vadsige lapzwans die het heeft opgegeven nog een zier te geven om zijn omgeving, zijn vrouw, haar dodelijke ziekte en zijn eigen mislukte leven.

Zo ziet regisseur Amir Reza Koohestani Ivanov, en hij trekt een parallel met de teleurgestelde bevolking van Iran die, nog vóór de Arabische Lente in andere landen de kop opstak, in 2009 de straat op ging om te protesteren tegen de verkiezingsfraude en vóór meer democratie, meer sociale rechtvaardigheid en meer vrouwenrechten. Tijdens de Groene Revolutie hing hoop op verandering in de lucht, maar uiteindelijk stonden de opstandelingen met lege handen. Net als de berooide landeigenaar Ivanov uit Tsjechovs eerste toneelstuk uit 1887 laten de Iraniërs, aldus Koohestani, zich terneerdrukken door een gebrek aan toekomstperspectief.

En dus komt de Ivanov van het gezelschap uit Teheran nauwelijks van zijn plaats op de bank – die heel praktisch tot bedbank is uit te trekken – waar hij met zijn naasten spreekt in een bondige, directe taal. Alleen Sasja, zijn verliefde buurmeisje, legt zich niet neer bij de status quo en bergt nog een vonkje verzet en hoop in zich. Zij staat voor alle vrouwen die tijdens de Groene Revolutie in de frontlinie liepen en belichaamt het Iraanse verlangen naar vrijheid.

Speellijst:
Di 11/11/14 Amsterdam - Stadsschouwburg
Don 13/11/14 Tilburg - Theaters Tilburg
Di 18/11/14 Utrecht - Stadsschouwburg
Do 20/11/2014 Heerlen - Parkstad Limburg Theaters
Zat 22/11/14 Den Haag - Koninklijke Schouwburg

Get Lost
Voor de derde maal presenteert curator Frie Leysen met ‘Get Lost’ (voorheen Ervaar Daar Hier Theater) een serie van vier bijzondere theater- en dansvoorstellingen uit regio’s met theatertradities waarmee het Nederlandse publiek niet of nauwelijks bekend is. “Ik heb gezocht naar hedendaags theater met een sterke artistieke taal, een voelbare urgentie en een maatschappelijke visie; voorstellingen die ook in een Europese theatercontext relevant blijven”, aldus Leysen.

Dit programma is van oktober 2014 tot en met begin mei 2015 te zien in verschillende steden in Nederland en in Brugge in België. Frie Leysen is de ‘grande dame’ achter spraakmakende festivals als het Kunstenfestivaldesarts in Brussel, Foreign Affairs, Berliner Festspiele in Berlijn en Wiener Festwochen in Wenen. Leysen staat bekend als Europa’s belangrijkste ambassadeur van het internationale theater. Onlangs werd aan haar de Erasmusprijs toegekend, de uitreiking vindt plaats in het Koninklijk Paleis te Amsterdam in november 2014.

Kijk voor meer informatie op: getlost-theater.nl
Monica Akihary | Foto: © Karen van Gilst
Monica Akihary | Foto: © Karen van Gilst
Tania Kross met staatssecretaris Gunay Uslu | Foto: © Anne Reitsma
Tania Kross met staatssecretaris Gunay Uslu | Foto: © Anne Reitsma
Bijeenkomst van het Fonds Podiumkunsten, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Utrecht.
Bijeenkomst van het Fonds Podiumkunsten, het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) in Utrecht.
Beeld: © Ailime via Getty Images
Beeld: © Ailime via Getty Images
Bijeenkomst Den Haag. Foto: © Claudia Hansen
Bijeenkomst Den Haag. Foto: © Claudia Hansen
Beeld: © Ailime via Getty Images
Beeld: © Ailime via Getty Images