Aanvragen verblijf atelierwoning Van Doesburg in Frankrijk voor 15 september

02 augustus 2012
Met ingang van 2010 werkt het Mondriaan Fonds samen met het Fonds Podiumkunsten om de oude atelierwoning van Van Doesburg in Frankrijk beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Podiumkunstenaars die een half of heel jaar in Frankrijk willen wonen en werken kunnen tot en met 15 september hun aanvraag indienen bij het Fonds Podiumkunsten.
Theo van Doesburg ontwierp de atelierwoning in de jaren twintig van de vorige eeuw. Zelf heeft hij er door zijn vroegtijdig overlijden nauwelijks gewoond. Zijn vrouw Nelly van Doesburg-Van Moorsel verbleef er tot haar overlijden in 1975 en maakte er een waar bedevaartsoord van voor liefhebbers van de kunsten in de breedste zin van het woord. Dankzij haar erfgename Wies van Moorsel werd de atelierwoning eigendom van de Staat der Nederlanden. Het beheer kwam in handen van de stichting Het van Doesburghuis en het beschikbaar stellen van de woning werd ondergebracht bij het Mondriaan Fonds.

Kunstenaars die werkzaam zijn op de vele gebieden waarbinnen Theo en Nelly van Doesburg actief waren kunnen een verblijf in deze atelierwoning aanvragen.

Voor deze ronde kunnen alleen beeldend kunstenaars, bemiddelaars op het gebied van de beeldende kunst en beoefenaars van de podiumkunsten (componisten, librettisten, choreografen, toneelschrijvers) een aanvraag indienen. Voor de eerstgenoemde groep geldt dat zij hun aanvraag indienen bij het Mondriaan Fonds. Podiumkunstenaars worden verzocht hun aanvraag bij het Fonds Podiumkunsten in te dienen.

De verblijfsperiode waarvoor kan worden aangevraagd is een half of een heel jaar. De periode loopt van 10 maart 2013 tot en met 30 augustus 2013, of van 1 september 2013 tot 1 maart 2014 of voor een heel jaar van 10 maart 2013 tot 1 maart 2014.

De deadline voor een aanvraag is 15 september 2012. Aanvragen die na deze datum binnen komen, kunnen niet in behandeling genomen worden.

Kijk voor meer informatie en foto's op www.fondsbkvb.nl
Voor vragen kunt u contact opnemen met Pieter Zeeman (070-7072700)
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz