Zijlstra stuurt definitieve subsidieregeling 2013-2016 naar Kamer

06 september 2011
Staatssecretaris Zijlstra heeft 25 augustus een aangepaste Subsidieregeling culturele basisinfrastructuur 2013 - 2016 naar de Tweede Kamer gestuurd. Hierin staan de definitieve procedures en uitgangspunten.
In de aanbiedingsbrief zegt Zijlstra dat de regeling is aangepast na aanleiding van het overleg met de Kamer in juni. Enkele moties die toen werden ingediend, zijn daarin verwerkt. Het gaat om:

de motie Bosma/De Liefde over opera in de regio Zuid. Voor de productie van opera in deze regio is 1 mln. euro per jaar gereserveerd uit het budget voor het Fonds Podiumkunsten.

de motie Van der Werf/Bosma over symfonische orkesten. Het rijk maakt structurele samenwerking van twee volwaardige symfonische orkesten in de verzorgingsgebieden Oost, Zuid en Rotterdam-Den Haag mogelijk, en stelt een extra bedrag van 0,5 mln. euro per jaar per individueel gecofinancierd orkest beschikbaar.

* de motie De Liefde/Van der Werf over een Friestalig theatergezelschap: uit het budget voor het Fonds voor de Podiumkunsten is een budget van max. 1,5 mln. euro per jaar beschikbaar voor Friestalig theater.

Eerder had Zijlstra al op de ingediende moties gereageerd in een brief van 8 juli .

Andere aanpassingen in de subsidieregeling zijn o.a. dat de definitie van grote zaal voor theater en dans is aangepast: 400 in plaats van 350 zitplaatsen. Zodat de regeling aansluit op de definitie van brancheorganisatie NAPK en het Fonds Podiumkunsten.

Voor een aantal categorieën instellingen is op grond van nieuwe cultuurbeleid voor 2013-2016 duidelijk dat er geen plek meer is in de nieuwe basisinfrastructuur. Zij worden daarover door Zijlstra in september bericht. Ook die instellingen waarvan duidelijk is dat hun budget in de nieuwe basisinfrastructuur aanmerkelijk zal dalen. Als instellingen een beroep op vergoeding van kosten doen, moeten zij deze onderbouwen en een verander- of afbouwplan indienen. Zijlstra gaat hierover met de instellingen in gesprek.

Instellingen kunnen hun aanvraag voor de basisinfrastructuur van 1 december 2011 tot 1 februari 2012 indienen.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz