World Music Forum NL start onderzoek sector wereldmuziek

29 juni 2010
World Music Forum NL, de sectororganisatie en het open sourcenetwork voor de wereldmuziek in Nederland, heeft aan bureau SEO Economisch Onderzoek opdracht gegeven de kerngegevens van deze sector in kaart te brengen. Het is hiermee de eerste keer dat het economisch volume van de Nederlandse wereldmuziek sector gemeten wordt.
De laatste decennia heeft wereldmuziek een vaste plaats in het Nederlandse muziekleven veroverd. Is het niet op de podia met talloze festivals en concerten, dan is het wel op muziekscholen en conservatoria. Daarmee groeide de sector uit tot een culturele èn economische factor van belang. Harde cijfers ontbreken echter: hoeveel muzikanten zijn er actief, hoeveel optredens zijn er jaarlijks, welk
en hoeveel publiek wordt er bereikt, hoeveel cd’s en dvd’s worden er jaarlijks geproduceerd? Daarnaast zijn er geen gegevens over de economische omvang van de sector- zoals omzet uit optredens, verkoop van geluidsdragers en honoraria- bekend.

Deze kerngegevens vormen een essentieel element voor de verdere ontwikkeling en profilering van de sector, zowel nationaal als internationaal. Ter oriëntatie: het vooronderzoek Mundo (Boonzajer Flaes & Van Straaten-2010) geeft, naast een typologische en historische schets, ook een afbakening van wereldmuziek voor de specifiek Nederlandse situatie. De digitale versie van dit vooronderzoek is beschikbaar op www.worldmusicforum.nl
Onderzoeksbureau SEO Economisch Onderzoek gaat nu in vervolg hierop de kerngegevens van wereldmuziek in Nederland in kaart brengen. Eind oktober 2010 worden de eerste resultaten verwacht. In een later stadium komen onder meer de positie van de amateurmuziek, educatie, het open radio- en tv net en de positie t.o.v. andere landen aan de orde.

World Music Forum NL ontvangt als initiator en opdrachtgever van dit onderzoek financiële steun van het Fonds Podiumkunsten en een bijdrage van Muziek Centrum Nederland. SEO Economisch Onderzoek doet onafhankelijk economisch onderzoek in opdracht van overheid en bedrijfsleven en is gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz