Voorwaarden vergoeding frictiekosten verruimd

18 september 2012
Instellingen die in de periode 2009-2012 meerjarige subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten en vanaf 2013 niet meer, of aanzienlijk minder, kunnen aanspraak maken op een bijdrage van het Fonds in de dekking van kosten die het gevolg zijn van reorganisatie, afbouw of stoppen van de instelling. Recente ontwikkelingen maken het voor het Fonds mogelijk om de voorwaarden hiervoor te verruimen.
De betrokken instellingen worden hierover vanaf 18 september, zowel schriftelijk als via e-mail, nader geïnformeerd. Vanwege de veranderingen is de deadline voor het aanvragen van bijdrage verplaatst van 1 oktober naar 15 oktober 17.00 uur 2012.

Om voor een bijdrage in aanmerking te komen moet u uiterlijk op 15 oktober 2012 voor 17.00 uur een aanvraag indienen, via Mijn Fonds Voor deze aanvraag gelden dezelfde procedurele voorwaarden als voor een reguliere subsidieaanvraag, zoals het strikt hanteren van de deadline. Houdt u daar alstublieft rekening mee.

Mocht u nog vragen hebben, stuurt u deze dan naar frictievragen@fondspodiumkunsten.nl

Veelgestelde vragen
Vraag: Ik krijg vanaf 2013 geen (of aanzienlijk minder) subsidie, maar kan, door andere nieuwe inkomstenbronnen, onze activiteiten op gelijke schaal voortzetten, en hoef daarom ook geen aanspraak te maken op een subsidie voor frictiekosten. Wel willen wij vanaf 2013 het Bestemmingsfonds aanspreken voor financiering van onze activiteiten. Kan dat?

Antwoord: Bij de vaststelling van de gehele periode 2009-2012 (zomer 2013) besluit het Fonds ook over de afwikkeling van een eventueel saldo Bestemmingsfonds op 31 december 2012. Of er eventueel sprake zal zijn van terugbetaling van een deel van het subsidie (ten laste van het Bestemmingsfonds) zal vooral afhangen van de vraag of de overeengekomen prestaties al dan niet gerealiseerd zijn.

Vraag: In de berichtgeving van 19 september wordt gesproken van een verruiming van de definitie van subsidiabele kosten. Betekent dat ook dat ik een hogere bijdrage kan verwachten?

Antwoord: De maximale bijdrage van het Fonds, zoals die vermeld stond in ons schrijven van eind augustus, verandert hierdoor niet. Dit bedrag is en blijft bepaald aan de hand van uw huidige en toekomstige subsidie, en uw 'subsidiehistorie'. De verruiming die in de berichtgeving genoemd wordt, betreft de uitbreiding van de soorten kosten waarvoor u een bijdrage kunt aanvragen. Maar het maximale bedrag wijzigt daardoor niet.

Vraag: Ik heb bezwaar gemaakt tegen het besluit in de beschikking van 31 juli. Kan ik uitstel krijgen voor de aanvraag voor een frictiebijdrage?

Antwoord: Nee, ook als u bezwaar hebt aangetekend tegen het besluit van 31 juli, blijft de deadline van 15 oktober van kracht. Mocht uw bezwaar (deels) gehonoreerd worden, dan zal dit, voor wat betreft de frictieaanvraag, ook een herziene beschikking tot gevolg kunnen hebben.

Vraag: Wij staken onze activiteiten met ingang van 2013, maar willen uiteraard onze juridische en administratieve verplichtingen, zoals het opstellen van de jaarverantwoording 2012, nakomen. Zijn de daaraan in 2013 verbonden kosten subsidiabel?

Antwoord: Ja.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz