Toekenningen Bestaande Festivals 2013-2014 bekend

23 januari 2013
De deadline voor de Programmeringssubsidie Bestaande Festivals was 1 oktober 2012. Het beschikbare budget is voor 2013 en 2014 met € 100.000 euro per jaar verhoogd en bedraagt in totaal voor beide jaren € 2.000.000. Binnen dit budget zijn de aanvragen van 43 festivals gehonoreerd.
De druk op het budget was in deze ronde extra groot. Een relatief groot aantal festivals raakte na 2012 zijn structurele subsidie kwijt en heeft daarop een aanvraag bij de programmeringsregeling voor bestaande festivals ingediend.

De commissie heeft met veel plezier kunnen constateren dat veel festivals de rol als een bijzonder podium, dat een brug slaat tussen kwaliteitsaanbod en het publiek, met verve op zich nemen. Festivals weten veelal een goede aansluiting tussen vraag en aanbod in de podiumkunsten is te bewerkstelligen. Daarbij blijken festivals juist voor nieuwe ontwikkelingen in de podiumkunsten in toenemende mate een belangrijke rol te spelen. De commissie is daarbij onder de indruk van de vele enthousiaste en ondernemende mensen achter deze festivals.

Dat de crisis ook niet aan de festivalwereld voorbij is gegaan zag de commissie in de voorzichtiger begrotingen bij veel festivals, met een lager budget voor uitkoopsommen dan in het verleden. Los daarvan blijven festivals het, op een enkele uitzondering na, goed doen wat betreft cultureel ondernemerschap en de eigen inkomsten die deze organisaties vaak met veel creativiteit weten te genereren.

Bekijk hier alle toekenningen voor de subsidie programmering bestaand festival >
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz