Toekenningen bekend eerste ronde subsidie nieuwe makers

06 augustus 2013
De eerste ronde van de regeling Nieuwe Makers is afgerond. Van de 37 aanvragen die zijn beoordeeld door de adviescommissie zijn er 9 gehonoreerd. Deze makers kunnen starten met hun ontwikkelingstrajecten, die zij samen met de hun begeleidende organisaties hebben opgezet. Wij kijken uit naar de resultaten van deze makers in de komende jaren.
Gehonoreerde aanvragen komen van verschillende soorten organisaties en kennen ook zeer verschillende makers en trajecten. Er zijn collectieven en individuele makers; makers in de eindfase van hun 'startersfase', die binnen het traject een laatste zetje krijgen naar zelfstandigheid; makers die juist aan het beging van hun professionele ontwikkeling staan en binnen een gezelschap kansen krijgen om mee te draaien en zelfstandig eerste producties te maken. Er zijn makers die zich volledig op het maken richten, en ook makers die daarnaast als uitvoerende actief blijven. Dat onderstreept dat de ontwikkeling van talent op vele manieren kan, zolang de doelen en ambities van de makers centraal staan en zij kritisch en constructief begeleid worden door de aanvragende organisatie en partners.

In de binnengekomen aanvragen waren nieuwe theater- en dansmakers veruit in de meerderheid. Aanvragen uit andere sectoren, zoals muziek of muziektheater, bleven in aantal vooralsnog achter. Wij hopen dat organisaties in deze sectoren die talentvolle makers willen ondersteunen de weg naar deze regeling zullen vinden.

Toekenningen eerste aanvraagronde 2013 subsidie nieuwe makers >
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz