Rosa Ensemble ontvangt De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2010

16 maart 2010
Zondag 14 maart werd De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs 2010 uitgereikt aan Daniel Cross en het Rosa Ensemble. Daniel Cross is de artistiek leider van het Rosa Ensemble dat vierjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvangt. De uitreiking vond plaats in het Cultuurhuis Stefanus in Utrecht.
De prijs, bestaande uit een bedrag van € 10.000,- en een sculptuur, is bedoeld voor een kunstenaar die een meer dan bijzondere bijdrage levert aan het culturele leven in de stad en de provincie Utrecht. De Fentener van Vlissingen Cultuurprijs is twee maal eerder toegekend, in 2004 aan beeldend kunstenaar Ruud Kuijer en in 2007 aan theatermaker en vormgever Jos Groenier.

Het Rosa ensemble werd in 1997 door componist Cross opgericht en vond in de loop der jaren een eigen stijl en geluid, weg van het oorspronkelijk ‘nieuwe muziek’-idioom: elektronica deed zijn intrede, evenals gitaar en basgitaar en het theatrale aspect werd steeds belangrijker.

Onder aanvoering van Daniel Cross beweegt het Utrechtse Rosa Ensemble tussen diverse muziekgenres en kunstdisciplines. Van klassiek en jazz, tot pop en experimentele elektronica, en dat verbonden met dans, theater, film en poëzie. Vaak in samenwerking met anderen, in 2009 maakte het ensemble onder meer de multimedia surround-sound voorstelling Anticantate, waarin muziek, video en tekst werden geïntegreerd. In 2010 staat Rosa op het podium samen met cabaretier Jan Jaap van der Wal.

De Stichting Algemeen Cultureel Fonds van SHV – het zogeheten Fentener van Vlissingen Fonds – werd in 1961 opgericht op initiatief van de directie van SHV met als doel culturele activiteiten in de stad en de provincie Utrecht te ondersteunen.

Meer informatie over het Rosa Emsemble is te vinden op rosaensemble.nl
Rosa Ensemble - Anticantate (2009), Foto: Edda Grol
Rosa Ensemble - Anticantate (2009), Foto: Edda Grol
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz