Programma Geld voor de Kunst in Pakhuis de Zwijger

27 oktober 2014
Onder de noemer 'That's The Way' organiseren FNV Kiem en Pakhuis de Zwijger een reeks programma's over zelfredzaamheid in de creatieve sector.
Tijdens deze aflevering van That's the Way wordt gesproken met initiatieven die hun project door middel van crowdfunding tot stand hebben gebracht. Daarna wordt dieper ingegaan op de praktische en juridische kant van het verhaal. Waar moet je aan denken bij het opzetten van een crowdfundingcampagne? Hoe ‘brand’ je jezelf? En wat moet je bijvoorbeeld (financieel) vastleggen? Crowdfunding is populair in Nederland, maar dat betekent niet dat er al antwoorden zijn op allerlei juridische vragen, zoals: op welke manier mogen ‘funders’ bedankt worden?

Een museum dat een stadsmaquette financiert door mensen en organisaties te vragen hun eigen pand te kopen voor honderd euro. Kunstprojecten die gerealiseerd kunnen worden via sites als voordekunst.nl. Een toneelgezelschap dat ‘aandelen’ verkoopt om zelfstandig te kunnen blijven voortbestaan. Allemaal voorbeelden van crowdfunding, waarin verschillende modellen mogelijk zijn. Is dit hét nieuwe concept van financieren van kunst en cultuur en springt het in het gat van de bezuinigingen op cultuursubsidies? Wie geven er geld aan kunstenaars en culturele initiatieven en waarom?

Altijd al willen weten hoe De Correspondent 1 miljoen euro bij elkaar sprokkelde? Of hoe je als kunstenaar dankzij crowdfunding op één van de meest toonaangevende internationale kunstmanifestaties terecht komt?

Met o.a. Karel Smouter van De Correspondent, beeldend kunstenaar Maartje Blans, Naomi Russell van Wonderbird, Roy Cremers van Voordekunst.

Woensdag 29 oktober, 20.00 uur, toegang is gratis. Aanmelden voor het bijwonen van dit programma kan hier .
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz