De afgelopen jaren heeft het Kameroperahuis een podium geboden voor jong muziektheater- en operatalent. Nu is het tijd om verder te gaan.

Op 1 november organiseert BKKC (Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur) het symposium 'De waarde van cultuur' in Den Bosch. Een greep uit de sprekers: Maxim Februari, Maarten Doorman, Eveline van de Griend, Mary Ann Schreurs, Lex ter Braak, Cas Smithuijsen, Martin Zebracki, Arno Boon, Clemens Bolhaar en Bastiaan Vinkenburg.

SICA (Dutch Centre for International Cultural Activities) coördineert in samenwerking met Muziek Centrum Nederland, Theater Instituut Nederland en het Nederlands Consulaat Generaal in New York een artist-in-residence uitwisseling tussen Nederland en Los Angeles.

Maandag 24 september vond de presentatie plaats van het rapport ‘Klankrijk & Kansrijk - Wereldmuziek in Nederland’ (auteur Ton Guiking). Deze publicatie bundelt de resultaten van vier deelonderzoeken, die voor het eerst de omvang en betekenis van de wereldmuziek in Nederland in kaart brengen.

In het kader van de derde editie van het dansfilmproject Point Taken zijn de volgende vijf projecten geselecteerd voor een realiseringsbijdrage:

De Bijenkorf heeft choreografe Nanine Linning en dansfilmregisseuse Clara van Gool gevraagd een tv commercial te maken voor de Drie Dwaze Dagen van de Bijenkorf.

Nieuws 25 september 2012

35 bezwaren op meerjarige besluiten

Nadat het Fonds Podiumkunsten op 1 augustus de besluiten Meerjarige activiteitensubsidies 2013-2016 bekend maakte, hadden instellingen tot 11 september de tijd om bezwaar aan te tekenen. Het Fonds heeft 35 bezwaren ontvangen.

Op 3 december organiseert het Ministerie van OCW wederom haar jaarlijkse conferentie: Cultuur in Beeld. Dit jaar staat in het teken van 'een nieuwe evenwicht': De contouren van het cultuurbeleid van de toekomst worden helder, de sector toont haar veerkracht en creativiteit.

Op 5 en 6 oktober vindt de Dutch Jazz & World Meeting plaats en op 8 oktober de Dag van de Klassieke Muziek. Fonds Podiumkunsten is bij beide evenementen aanwezig om vragen over subsidiemogelijkheden te beantwoorden.

Instellingen die in de periode 2009-2012 meerjarige subsidie ontvangen van het Fonds Podiumkunsten en vanaf 2013 niet meer, of aanzienlijk minder, kunnen aanspraak maken op een bijdrage van het Fonds in de dekking van kosten die het gevolg zijn van reorganisatie, afbouw of stoppen van de instelling. Recente ontwikkelingen maken het voor het Fonds mogelijk om de voorwaarden hiervoor te verruimen.

Wegens technische problemen met het digitale loket, is de deadline voor het aanvragen van een productiesubsidie, ontwikkelingsbeurs en werkbeurs theatertekst verschoven van 17 september 2012 naar 18 september 2012 24.00 uur.
 

Illustratie: Monsieur Cabinet
Illustratie: Monsieur Cabinet
Nieuws 13 september 2012

Auditiedata muziekbeurs bekend

Choreografe Nanine Linning is met haar meest recente voorstelling Voice Over genomineerd voor Der Faust, de meest belangrijke en prestigieuze theaterprijs van Duitsland.

Vanaf 1 september is Willemijn Mooij niet meer werkzaam als secretaris muziek bij het Fonds Podiumkunsten. Zij wordt de manager muziek bij Radio 4.

Op 7 september 2012 gaan Harvard professor Mark H. Moore en zijn collega's van het Zijlstra Center for public control & governance van de Vrije Universiteit in gesprek met bestuurders uit de Nederlandse publieke en non-profitsector. Henriëtte Post (directeur Fonds Podiumkunsten) is erbij.

Nieuws 28 augustus 2012

Aanvragen van frictiekosten

Instellingen die in de periode 2009-2012 meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvingen en die voor de komende periode (2013-2014) geen meerjarige subsidie toegekend kregen of een subsidiebedrag ontvangen van meer dan 10% lager dan het subsidiebedrag van 2012, komen in aanmerking voor frictiekosten.

nws.273.jan_wolff.webp
Nieuws 23 augustus 2012

In memoriam Jan Wolff

De toekenningen voor de subsidies 'compositieopdracht' en 'stipendium compositie' (beide deadline 7 mei 2012) zijn bekend.

Met ingang van 2010 werkt het Mondriaan Fonds samen met het Fonds Podiumkunsten om de oude atelierwoning van Van Doesburg in Frankrijk beschikbaar te stellen aan kunstenaars. Podiumkunstenaars die een half of heel jaar in Frankrijk willen wonen en werken kunnen tot en met 15 september hun aanvraag indienen bij het Fonds Podiumkunsten.

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2013 aan 80 in plaats van 118 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie. Van de 203 aanvragers wordt daarmee 39% gehonoreerd. Op basis van de beoordelingen zouden bijna twee keer zoveel instellingen voor subsidie in aanmerking komen. Bekende instellingen waaronder de Appel, het Toneel Speelt, het Nieuw Ensemble en Theaterfestival Boulevard krijgen een positief advies, maar kunnen vanwege ontoereikend budget niet gehonoreerd worden. Slechts 48 van de bestaande 118 fondsinstellingen keren terug. Zeventien van de 80 gehonoreerde instellingen zijn nieuw; zij hadden niet eerder een vierjarige subsidie bij het Fonds Podiumkunsten. De overige vijftien instellingen werden tot nu toe direct door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap gefinancierd.

Het Fonds Podiumkunsten verstrekt vanaf 2013 aan 80 in plaats van 118 instellingen een meerjarige activiteitensubsidie.