Het onderdeel 'opdrachten' van de deelregeling projectsubsidies is verruimd. Een instelling kan nu niet alleen subsidie aanvragen voor het geven van een opdracht compositie, maar ook voor het geven van een opdracht libretto of theatertekst. De eerstvolgende mogelijkheid voor het aanvragen van een opdracht compositie of een opdracht theatertekst is 17 september 2013.

Vanaf 1 juli is de nieuwe subsidieregeling Nederlandse presentaties van voorstellingen en concerten in het buitenland bij het Fonds Podiumkunsten van kracht. Deze subsidie kan worden aangevraagd door een buiten Nederland gevestigd podium of festival. De subsidie is bedoeld voor het programmeren van voorstellingen en concerten van Nederlandse gezelschappen, ensembles, performers in de podiumkunsten en dient bij te dragen aan het opbouwen en bereiken van een publiek in het buitenland. Deze nieuwe regeling is gericht op versterking van de internationale positie, carrière en mobiliteit van Nederlandse kunstenaars. Er zijn in 2013 twee aanvraagrondes; 3 september en 5 november.

Per 1 juli is het niet meer noodzakelijk om bij een aanvraag van een opdracht compositie twee bevestigingen mee te sturen van podia die het werk willen programmeren. Hiermee ontstaat er meer ruimte om een subsidie aan te vragen, ook als de uitvoeringsmogelijkheden nog niet helemaal vastliggen. Wel moet nog steeds aannemelijk worden gemaakt dat er minimaal twee (en liefst meer) uitvoeringen plaatsvinden. Achteraf wordt gecontroleerd of het minimum van twee ook werkelijk gehaald is. Daarbij wordt een radio-uitzending voortaan niet meer als uitvoering beschouwd, maar wordt van aanvragers gevraagd het werk ook echt meerdere keren live uit te (laten) voeren.

Het Fonds Podiumkunsten heeft zojuist opdracht verstrekt aan Kwink Groep voor een evaluatie van alle onderdelen van de programmeringsregeling: SRP, SKIP, subsidie voor bestaande en nieuwe festivals, en subsidies voor popmuziek. De evaluatie wordt uitgevoerd tussen nu en december 2013. Een klankbordgroep van brancheorganisaties en onafhankelijke deskundigen begeleidt het onderzoek en zorgt voor aansluiting bij de meest actuele ontwikkelingen in de sector. Daarnaast worden brancheorganisaties betrokken bij de gegevensverzameling.

Aanstaande donderdag 13 juni wordt het contract van het programma Leiderschap in Cultuur (LinC) ondertekend door de directeur generaal van Cultuur en Media, Marjan Hammersma, van het ministerie van OCW en door vertegenwoordigers van de Universiteit Utrecht (USBO) en Kennisland, het samenwerkingsverband dat het programma zal uitvoeren. Zij zijn als beste uit de bus gekomen bij de aanbestedingsprocedure. Zij zullen het programma gaan uitvoeren in nauwe samenwerking met de HKU en Coaching in de Cultuur.

Foto: Hannie van Herk, genomineerden Amsterdamprijs 2013
Foto: Hannie van Herk, genomineerden Amsterdamprijs 2013

Voor de subsidie collectieve internationale promotie wordt in 2013 een extra indiendatum vastgesteld, namelijk 3 september. Eerder dit jaar was er een deadline van 5 maart. Voor de ronde van 3 september is het beschikbare budget € 625.000.

Tijdens de Jazz Ahead! in Bremen, ontving Nederland twee Europese jazzprijzen. Het Bimhuis kreeg de EJN Award for Adventurous Programming en drummer Han Bennink ontving de 8e Jazz Ahead! Skoda-Award.

Eind 2012 hebben de directeuren van de cultuurfondsen de Gedragscode Cultuurfondsen vastgesteld. Deze nieuwe gedragscode vervangt met ingang van 1 mei 2013 de bestaande Code of Conduct Cultuurfondsen uit 2008.

De toekenningen voor de productiesubsidie (sluitingsdatum 15 januari 2013), compositieopdracht (sluitingsdatum 22 januari 2013) en werkbeurs compositie (sluitingsdatum 22 januari 2013) staan nu op onze website.

Op maandag 3 juni 2013 zal het gebouw van theatergezelschap Tryater in Leeuwarden in het teken staan van het interdisciplinair vertellen van verhalen. Transforming Theatre is het eerste landelijke symposium waarin nieuwe theatervormen centraal staan die vanuit transmedialiteit worden vormgegeven.

De Geefwet, waarmee giften aan de culturele sector worden gestimuleerd, is gisteren verruimd en verlengd. De Europese Commissie heeft het tijdelijke extra fiscale voordeel van 25 procent voor giften van particulieren aan culturele ANBI’s (algemeen nut beogende instellingen) goedgekeurd. Bedrijven mogen in de vennootschapsbelasting de aftrek van hun gift met 50 procent verhogen. Gevers worden hiermee gestimuleerd meer te geven aan cultuur.