Om na te lezen: introductie en statements bij boekpresentatie Dragan Klaic

18 december 2012
Op 12 december vond de Nederlandse presentatie plaats van het het laatste boek van Prof. Dr. Dragan Klaic: Resetting the Stage: Public Theatre Between the Market and Democracy. Lees hier de statements van de panelleden nog eens na.
Het boek Resetting the Stage: Public Theatre Between the Market and Democracy bevraagt de eigentijdse rol van publiek gesubsidieerd theater in een samenleving met nieuwe patronen van cultureel gedrag, een steeds drukkere vrijetijdsmarkt en vermindering van overheidssubsidies. Hoe houdt een repertoiregezelschap voeling met de veranderende wereld? Hoe relevant daarin is de vertolking van klassiek drama nog? Is een voor-elk-wat-wils programma een werkzaam recept voor maatschappelijk draagvlak of het begin van het einde? Hoe word je als presentatie-instelling een sociale magneet? En verdien je gemeenschapsgeld als je niet investeert in een nieuw publiek?

Het Fonds Podiumkunsten organiseerde over deze vragen in samenwerking met Theater Instituut Nederland, de Raad voor Cultuur, Universiteit Leiden en Felix Meritis een goed bezochte en levendige forumdiscussie, onder leiding van Lex Bohlmeijer. Klaic bepleit fundamentele veranderingen in de wijze van programmeren, artistieke productie, publieksbereik en bestuur. Wat panelleden Remco van Rijn (het Nationale Toneel), Caspar Nieuwenhuis (Likeminds) en Kathrin Deventer (European Festival Association) daarvan vinden is in de pdf's onderaan dit bericht te lezen in hun reactie op een aantal stellingen. Hier vindt u ook de tekst waarmee Ruud Engelander de presentatie inleidde.

Resetting the stage. Public theatre between the market and democracy is te koop bij International Theatre and Film Books: theatreandfilmbooks.com

Bekijk de foto's van de bijeenkomst >
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz