Nieuwe subsidies in 2013

23 oktober 2012
De subsidieregelingen van het Fonds Podiumkunsten zullen per 1 januari 2013 afgestemd worden op de veranderende situatie in de podiumkunsten. Deze aanpassingen dragen er enerzijds toe bij dat de bezuinigingen het bestel niet op slot zetten voor experiment, innovatie en de cultuurdragers van de toekomst en anderzijds dat de vraag naar kwaliteitsaanbod vanuit de podia effectiever kan worden bevorderd.
In 2013 vervallen de subsidieregelingen ontwikkelingsbeurs en stipendium compositie. Werkbeurzen blijven bestaan. Dit instrument met een kortere looptijd is specifieker gericht op innovatie en biedt tevens de gelegenheid aan net afgestudeerde componisten om ‘vlieguren’ te maken alvorens in een directe relatie tot opdrachtgevers te functioneren. In genres als jazz, wereldmuziek en pop valt het scheppingsproces en het opdrachtgeverschap bovendien vaak samen met de uitvoeringspraktijk, waardoor werkbeurzen daar meer passend zijn.

Daarnaast heeft het Fonds Podiumkunsten voor 2013 een aantal nieuwe subsidies. Zo is er een subsidie voor nieuwe makers en twee nieuwe subsidies op het gebied van internationalisering, te weten: de subsidie collectieve internationale promotie en een subsidie voor presentaties in het buitenland aan te vragen door buitenlandse podia en festivals. De inhoud van de nieuwe subsidies zullen in december op de website staan. De indiendata zijn nu al bekend.

Subsidie nieuwe makers
Subsidie voor beginnende talentvolle makers om zich in een langer lopend traject te ontwikkelen, in samenwerking met gezelschappen, podia en festivals. Aanvragen worden in twee ronden per jaar behandeld.
Sluitingsdata: voor- en najaar 2013. Precieze data worden nog bekend gemaakt.ӬӬ

Subsidie collectieve internationale promotie
Subsidie bedoeld om zichtbaarheid van en vraag naar Nederlandse podiumkunsten te vergroten. Het gaat om één- en tweejarige programma’s voor één of meer genres of disciplines, die het belang van individuele instellingen overstijgen. Aanvragen worden éénmaal per jaar behandeld.
Sluitingsdatum: 5 maart

Subsidie presentaties in het buitenland
Subsidie voor presentaties van Nederlandse podiumkunsten op uitnodiging van belangwekkende buitenlandse festivals en podia. Aanvragen worden in vier ronden per jaar behandeld.
Sluitingsdata: 9 april, 18 juni, 3 september en 5 november 2013ӬӬ
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz