Nieuwe regeling meerjarige subsidie: keuze voor pluriformiteit bij verdeling sterk geslonken budget

02 november 2011
Prioriteit voor de kwaliteit van het kleinschalige en middelgrote aanbod waardoor de pluriformiteit van de Nederlandse podiumkunsten zo goed mogelijk kan worden gewaarborgd. Dat is de keuze die het Fonds Podiumkunsten maakt voor de toekomstige verdeling van het sterk geslonken budget voor meerjarige subsidies voor podiumkunstinstellingen.
Het kleinere budget noopt tot een eerlijker verdeling van subsidies op basis van prestaties - aantal voorstellingen of concerten - en door het instellen van maximumbedragen per instelling. Daardoor kan het Fonds meer met minder geld doen en wordt het ondernemerschap van instellingen verder gestimuleerd. Door de bezuinigingen van het kabinet heeft het Fonds voor de meerjarige regeling vanaf 2013 bijna 40% minder beschikbaar: 24,5 miljoen in plaats van 40 miljoen. De nieuwe subsidieregeling voor de periode 2013-2016, is woensdagmiddag 2 november gepresenteerd tijdens een bijeenkomst met vertegenwoordigers van podiumkunst-instellingen in De Doelen in Rotterdam.

Koppeling prestaties en subsidie
De belangrijkste vernieuwing in de subsidieregeling is het afschaffen van financiering van exploitatietekorten. In plaats daarvan wordt er een directe koppeling gelegd tussen de prestaties en de hoogte van de bijdrage van het Fonds, door vastgestelde bedragen toe te kennen per voorstelling of concert. Dit geeft de kunstinstellingen veel meer houvast over wat ze als bijdrage van het Fonds kunnen verwachten. Een tweede belangrijke stap is dat bij de beoordeling van de aanvragen het criterium ondernemerschap veel gelijkwaardiger is geworden aan de inhoudelijke criteria.

Maximum subsidie per instelling
Nieuw zijn ook de maxima die gesteld gaan worden aan het subsidiebedrag per instelling en die vooral voor grote instellingen forse beperkingen zullen opleveren. George Lawson, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Fonds Podiumkunsten, noemt dat een bewuste keuze voor de pluriformiteit: “De Basisinfrastructuur bestaat nu alleen nog uit grote gevestigde instellingen die de grote zalen bespelen. Dat is prima, maar het gevolg daarvan is wel dat het Fonds meer dan ooit tot taak heeft om de typisch Nederlandse pluriformiteit van onafhankelijke makers zoveel en zo goed mogelijk veilig te stellen. Die functioneren vaak ook op het allerhoogste niveau en doen dat met relatief weinig geld. Voor deze makers zou niets meer overblijven als we geen beperkingen zouden opleggen aan subsidies van ver boven de miljoen. We zouden dan al snel volledig door ons budget heen zijn.”

[html]

kunt u een videoregistratie zien van de speech van directeur George Lawson tijdens de presentatie op 2 november 2011.

[html
[/html]
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz