Nieuw programma culturele relaties Nederland - Brazilië 2011-2012

11 mei 2011
Zeven Nederlandse cultuurfondsen werken sinds 1 januari 2011 samen aan een cultureel intensiveringsprogramma tussen Nederland en Brazilië: Central de Cultura.
Het tweejarige-programma (2011-2012) heeft als doel het stimuleren van de culturele uitwisseling tussen Nederland en Brazilië. Deze versterking moet bijdragen aan langdurige samenwerkingsverbanden tussen Nederlandse en Braziliaanse cultuurmakers en tevens aan het bestendigen van de economische en diplomatieke relaties tussen de twee landen. Het programma wordt op 12 mei 2011 in Amsterdam gelanceerd tijdens de talkshow Brazil Today die in samenwerking met SICA wordt georganiseerd.

Het Central de Cultura programma is een gezamenlijk initiatief van de Nederlandse cultuurfondsen: Fonds Podiumkunsten, Mondriaan Stichting, Fonds Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst, Fonds voor Cultuurparticipatie, Nederlands Letterenfonds, Nederlands Fonds voor de Film en Stimuleringsfonds voor Architectuur. Het multidisciplinaire programma voor culturele uitwisseling geeft invulling aan de prioriteit die het Ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap en het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan Brazilië hebben gegeven in het internationale cultuurbeleid. Deze prioriteit komt voort uit de bloei die het Braziliaanse culturele- en economische klimaat op dit moment doormaakt. Voorbeelden hiervan zijn succesvolle cultuurparticipatie projecten in achterstandswijken en de wereldwijde aandacht voor duurzaam Braziliaans design. Het programma is daarom juist gericht op uitwisseling en niet op promotie.

Focus
Het programma concentreert zich op verschillende thema’s als 'cultuurparticipatie', 'cultuur en diversiteit', 'duurzaamheid' en het thema 'voorbij het cliché'. Alle projecten die ondersteund worden, dienen naast het centrale uitgangspunt van 'uitwisseling', ook minimaal één van deze thema’s in zich te herbergen. Voor 2011 ligt de nadruk op het ontwikkelen en ondersteunen van activiteiten in Nederland en in 2012 op gezamenlijke activiteiten in Brazilië.

Overige initiatieven
Tegelijkertijd vindt een aantal andere evenementen plaats die als doelstelling hebben de relatie tussen Brazilië en Nederland te versterken. In Brazilië vindt in 2011 het Ano da Holanda plaats, een jaar lang culturele activiteiten in het kader van 100 jaar Nederlandse immigratie in Brazilië. Het Concertgebouw organiseert in oktober samen met een groot aantal Amsterdamse podia het Brazilfestival. Europalia werkt vanuit Brussel aan een grootschalige culturele manifestatie die loopt van oktober 2011 tot februari 2012. Kortom Brazilië staat in de belangstelling!

Kijk voor meer informatie op www.culturalexchange-br.nl of op de
Facebook-pagina van Central de Cultura
nws.167.central_de_cultura.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz