Nieuw boek over vernieuwing van de klassieke concertpraktijk

19 april 2012
nws.249.present.webp

Woensdag 25 april verschijnt van Johan Idema het boek Present! – Rethinking Live Classical Music, een pleidooi voor vernieuwing van de klassieke concertpraktijk. De publicatie toont in tekst en beeld aan hoe klassieke concerten uitdagender en laagdrempeliger kunnen.
Present! presenteert een uitgebreide selectie van internationale succesvoorbeelden, samengesteld op basis van onderzoek. Op 23 mei wordt het boek gepresenteerd in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam, met aansluitend een debat over de noodzaak van vernieuwing, met o.a. Simon Reinink (directeur Concertgebouw).

40 inspirerende cases
De bezuinigingen op cultuur en de teruglopende publieke belangstelling voor klassieke muziek maken de urgentie tot innovatie groter dan ooit. Hoe deze vernieuwing eruit ziet, toont de publicatie met meer dan 40 inspirerende cases van innovatieve concertformules van pioniers wereldwijd – componisten, musici, regisseurs en programmeurs. Onder de voorbeelden bevinden zich bekende en minder bekende voorbeelden, zoals Swelter (Make Music New York), Nachtmusik (Radialsystem V), Small Mass (Nico and the Navigators), The Forty Part Motet (Janet Cardiff), Night of the Unexpected (Paradiso) en Lecture Songs (B’Rock).

Johan Idema
Present! is een Engelstalige publicatie, mede mogelijk gemaakt door Muziek Centrum Nederland (MCN) en het Fonds Podiumkunsten. De auteur, Johan Idema, heeft jarenlange ervaring als cultuuradviseur en is een vurig bepleiter van vernieuwing in de cultuurwereld. De gerenommeerde Engelse muziekjournalist Norman Lebrecht verzorgde het voorwoord.

Present! kost 23,95 euro en is vanaf 25 april te bestellen via de website van MCN .

De boekpresentatie en het debat op woensdag 23 mei in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam beginnen om 17:00 uur. Toegang is gratis en reserveren is niet nodig.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz