Nederland goed vertegenwoordigd tijdens Music Theatre NOW in Zweden

30 mei 2013
nws.357.musictheatrenow.webp

Twee Nederlandse muziektheaterproducties waren eind mei te zien op de internationale meeting en competitie Music Theatre NOW in Jönköping, Zweden. Zeventien internationale muziektheaterproducties presenteerden zich aan internationale programmeurs en festivaldirecteuren en ook aan elkaar. Naast werk uit Argentinië, Australië, China, VS en heel Europa waren twee van de zeventien geselecteerde producties afkomstig uit Nederland: ‘Up-close’ van Michel van der Aa en ‘Blauwbaard’ van Collectief 33 1/3. In 2016 is Operadagen Rotterdam gastheer van Music Theatre NOW.
Internationale uitwisseling
De presentaties resulteerden in een inspirerende uitwisseling van ideeën. Daarnaast ontvingen vier producties internationale uitnodigingen:

‘Up-close’ van componist Michel van der Aa, celliste Sol Gabetta en Amsterdam Sinfonietta wordt uitgenodigd door Colón Contemporáneo (Teatro Colón, Buenos Aires)

Operadagen Rotterdam presenteert in 2014 ‘Flyway’ van de Australische Elizabeth Dunn.

Shanghai International Contemporary Theatre Festival (ACT Festival) selecteerde de muziektheaterproductie ‘Geros Dienos’ van Operomanija (Litouwen)

Centro de Experimentación y Creación (TACEC) van Teatro Argentina de la Plata in Buenos Aires nodigt de Franse componist François Sarhan uit naar aanleiding van zijn productie ‘Home Work’.


Music Theatre NOW
Music Theatre NOW vond plaats van 22 tot 26 mei 2013. De competitie die voorafging aan de meeting genereerde meer dan 400 aanmeldingen van muziektheaterproducties, wereldwijd geproduceerd in de afgelopen drie jaar. Een internationale jury, die bestond uit Martin Bauer (Argentinië), Brett Bailey (Zuid Afrika), Beth Morrison (USA), Roland Quitt (Duitsland) en Danny Yung (Hong Kong), selecteerde de zeventien producties.

Music Theatre Committee en International Theatre Institute
De competitie en meeting Music Theatre NOW is een initiatief van the Music Theatre Committee van the International Theatre Institute (ITI). The Music Theatre Committee wil de artistieke ontwikkeling van muziektheater wereldwijd bevorderen. Het gaat daarbij om alle vormen van muziektheater waarbij muziek een onmisbare rol speelt; van experimentele projecten tot producties in operahuizen. The Committee hecht een speciaal belang aan muziektheater van buiten de West Europese traditie en aan eigentijds werk dat zich verhoudt tot deze andere tradities.

Music Theatre NOW 2016 in Rotterdam
In 2015 volgt een nieuwe competitie en in 2016 is Operadagen Rotterdam gastheer van Music Theatre NOW. Op deze manier wil ook dit festival een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van jonge, talentvolle muziektheatermakers en hun internationale loopbaan.

Kijk voor meer informatie op:
mtnow.iti-germany.de iti-worldwide.org
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz