Meer focus op de kunst van het programmeren

04 januari 2011
Met ingang van 1 januari 2011 wordt een aantal regelingen van het Fonds Podiumkunsten vervangen door drie nieuwe regelingen. Een van die nieuwe regelingen is de programeringsregeling. Deze regeling moet de kwaliteit en het publieksbereik van de programmering van de Nederlandse podia en festivals bevorderen. De regeling beloont podia die artistiek waardevolle gezelschappen en ensembles aan de man weten te brengen.
Het Fonds Podiumkunsten is twee jaar geleden uit een fusie van drie bestaande podiumkunstfondsen opgericht met de opdracht om alle schakels in de podiumkunstketen beter op elkaar af te stemmen. In de afgelopen twee jaar heeft het Fonds Podiumkunsten alle bestaande subsidies van haar voorgangers goed tegen het licht gehouden. Een deel van de oude subsidies sloten niet meer goed aan op de actuele podiumkunstpraktijk. Daarom zijn er drie nieuwe regelingen ingevoerd die een groot aantal van de oude subsidies vervangen.

Programmeringsregeling
Een van deze drie nieuwe regelingen is de programmeringsregeling. Deze regeling bevordert het programmeren van artistiek waardevolle voorstellingen en concerten. Nederlandse podia en festivals kunnen een tweejarige bijdrage aanvragen in de programmakosten. Toekenning is onder andere afhankelijk van voldoende visie en ambitie ten aanzien van programmering, publieksontwikkeling en het ondernemerschap. Podia en festivals kunnen met deze regeling gezelschappen en ensembles van (meer) inkomsten voorzien waardoor gezelschappen en ensembles minder directe subsidie nodig hebben.

Podia met een omvangrijke cultuurprogrammering kunnen een vast bedrag vooraf aanvragen dat, afhankelijk van de omvang van de programmering en programmabudget, kan variëren van € 25.000 tot maximaal € 50.000. Voor podia met een beperktere cultuurprogrammering wordt, net als bij de huidige poppodia, gewerkt met een tekortsubsidie achteraf voor een maximaal aantal voorstellingen. Ook festivals worden voortaan vanwege hun bijzondere brugfunctie tot podia gerekend.

De verwachting is dat enkele honderden podia een aanvraag zullen doen. Voor de programmeringsregeling is eenzelfde bedrag beschikbaar als voor de optelsom van de oude subsidies, hetgeen neerkomt op een bedrag van ruim € 8 miljoen per jaar.

Composities
Naast de programmeringsregeling is ook de regeling voor composities grondig gewijzigd. Ook hier staat de samenwerking in de keten en het ondernemerschap centraal. Voorheen werden alleen componisten ondersteund. Nu kunnen ook ensembles, orkesten of festivals die een componist een opdracht willen geven subsidie aanvragen. Deze hervorming is volgens het Fonds Podiumkunsten nodig om de nieuw gecomponeerde muziek vaker te laten uitvoeren en een groter publiek te winnen.
nws.76.nieuwbeleid_nieuweregelingen.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz