Junge Ohren Preis voor De Muziekfabriek van Calefax en Oorkaan

21 november 2012
Foto: Anna van Kooij
Foto: Anna van Kooij

De prestigieuze Duitse Junge Ohren Preis 2012 (JOP!) Best Practice - Konzert voor de beste jeugdmuziekvoorstelling is toegekend aan De Muziekfabriek, een coproductie van Oorkaan en Calefax Rietkwintet die allebei meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten ontvangen.
Jessica de Heer (artistiek directeur Oorkaan) en Anneke Hogenstijn (interim manager Calefax) namen de JOP! op vrijdag 16 november 2012 in ontvangst tijdens de feestelijke uitreiking in de NDR Rolf-Liebermann-Studio in Hamburg. Calefax kon zelf niet bij de prijsuitreiking aanwezig zijn vanwege een tournee door de Verenigde Staten.

Uit het juryrapport: "De Muziekfabriek geeft terloops een fascinerende en levendige kijk op de geschiedenis, bouw en speeltechniek van de houtblaasinstrumenten, en wel in muzikale communicatievormen. De structuur van de verwerkte composities en muziekstijlen wordt non-verbaal in een spannende handeling voor kinderen begrijpelijk gemaakt. Het project stimuleert ze om te experimenteren en vervult daarin een voorbeeldfunctie."

De Junge Ohren Preis is een initiatief van Netzwerk Junge Ohren en wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt in vier categorieën (Best Practice - Konzert, Best Practice - Partizipativ, Musik & Medien en LabOhr). Onder het motto "Ausgezeichnetes für junge Ohren" (zeer geschikt voor jonge oren) zoekt de Junge Ohren Preis ieder jaar naar uitstekende muziekproducties voor de jeugd. Er kwamen dit jaar rond de honderd inzendingen binnen uit Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland, Luxemburg en Nederland. De jury nomineerde 15 projecten. De winnaars werden op 16 november in aanwezigheid van beschermvrouw Barbara Kisseler (wethouder van cultuur in Hamburg) bekendgemaakt. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt aan een productie uit een niet-Duitstalig land. De afwezigheid van woorden maakte deelname van De Muziekfabriek mogelijk aan de prijsvraag die uitsluitend in het Duitse taalgebied wordt uitgeschreven.
Kijk voor meer informatie op: jungeohren.com

De Muziekfabriek (6+) is een humoristische muziekvoorstelling zonder woorden, met veel muziek, van Byrd tot Debussy en van Scarlatti tot Prokofjev, gespeeld door Calefax. Deze coproductie van Calefax en Oorkaan ging in 2010 in première en toert sindsdien door binnen- en buitenland. De regie was in handen van Annechien Koerselman (eindregie en script) en Oda Buijs (spelregie).

Calefax Rietkwintet heeft van zijn unieke bezetting van rietblazers een veelgevraagde verschijning gemaakt op zeer uiteenlopende podia in binnen- en buitenland. De groep speelt staand en koppelt zijn uitzonderlijke speelkwaliteiten aan een doordachte, veelzijdige programmering en ongedwongen presentatie. Calefax bestaat uit Oliver Boekhoorn (hobo), Ivar Berix (klarinet), Raaf Hekkema (saxofoon), Jelte Althuis (basklarinet) en Alban Wesly (fagot).
Kijk voor meer informatie op: calefax.nl

Oorkaan maakt muziekvoorstellingen voor kinderen tot 12 jaar, waarin allerlei soorten live muziek te horen zijn, zoals klassieke muziek, nieuwe muziek, jazz, geïmproviseerde muziek, zang, en muziek uit alle hoeken en gaten van de wereld. | Kijk voor meer informatie op: oorkaan.nl
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz