Informatie over procedurewijziging nieuw stelsel cultuursubsidies

14 maart 2011
Staatssecretaris Zijlstra kondigde in zijn brief van 6 december 2010 een verlenging aan van de huidige cultuurnotaperiode met één jaar. De reden hiervoor was dat hij om juridische redenen geen kans zag de enorme bezuinigingen al op 1 januari 2013 door te voeren. Uit een brief die afgelopen vrijdag naar de Tweede Kamer is gestuurd en het persbericht van het ministerie van OCW maken we nu op dat de staatssecretaris toch het oude tijdpad wil volgen.
Het voorstel aan de Tweede Kamer houdt in dat het overgangsjaar jaar (2013) voor de in de Basisinfrastructuur (BIS) gesubsidieerde instellingen, en dus ook voor het Fonds Podiumkunsten, van de baan is. Dat zou betekenen dat de BIS instellingen alsnog aan het eind van dit jaar hun plannen voor de volgende cultuurnotaperiode moeten indienen. Dat is goed nieuws voor overheden die op snellere duidelijkheid aandrongen. Maar een teleurstelling voor instellingen die zich inmiddels op dit extra jaar hadden ingesteld.

De door het Fonds Podiumkunsten vierjarig gesubsidieerde instellingen zullen benieuwd zijn wanneer zij hun aanvragen voor de nieuwe cultuurnotaperiode bij het Fonds moeten indienen. Wij gaan er voorlopig vanuit dat ook bij het Fonds de aanvraagprocedure aan het eind van dit jaar zal starten, maar honderd procent zeker is het niet. Ook kunnen we nog niks zeggen over hoe de subsidieregeling en procedure er precies uit komt te zien. Daarvoor zijn de onzekerheden op dit moment nog te groot.

We rekenen in juni op meer duidelijkheid. Belangrijke ijkpunten zijn daarbij, het visiedocument van de gezamenlijke cultuursector verenigd in de “Tafel van Zes”, waaraan ook de cultuurfondsen deelnemen en het advies van de Raad voor Cultuur, dat begin mei wordt verwacht. Zodra wij meer weten zullen wij daar direct over berichten via deze website en onze nieuwsbrief.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz