Gesprek met o.a. Erasmusprijswinnaar Frie Leysen

16 oktober 2014
Frie Leysen ontvangt de Erasmusprijs 2014. Ter gelegenheid van deze bijzondere prijsuitreiking vindt op 9 november een programma plaats over de relatie tussen podiumkunsten en maatschappelijke verandering onder de noemer 'Resistance or Rituals: Performing Arts and Social Change'.
Frie Leysen is een onverschrokken voorvechter van de podiumkunsten en draagt bij aan vernieuwing in het internationale theater. Zij maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Voortdurend zoekt Leysen nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen op en geeft ze niet-westerse theaterproducties een podium in Europa. Zo heeft Frie Leysen dit jaar weer de programmering verzorgd van Get Lost (voorheen Ervaar daar hier theater), een programma van onder andere het Fonds Podiumkunsten. Get Lost brengt ook dit seizoen bijzondere theaterproducties uit minder voor de hand liggende landen naar Nederland.

Op 9 november wordt met Frie Leysen en met door haar gewaardeerde kunstenaars en theatermakers de stand opgemaakt van de podiumkunsten als spiegel van de samenleving.

Na de lezing van regisseur Peter Sellars (Erasmusprijs 1998) vindt aansluitend een interview en discussie plaats met festivaldirecteur Frie Leysen, regisseur Johan Simons (Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs 2014), conservatoriumdirecteur Paulo Zuben (Brazilië), theaterdirecteur Seong-Hee Kim (Zuid-Korea) en regisseur Amir Reza Koohestani (Iran). Gespreksleider is Neil Wallace (De Doelen).

Eén van de Leerorkesten uit Amsterdam treedt op samen met musici van het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Praktische informatie:
Datum: zondag 9 november
Aanvang: 19.30 uur
Locatie: Compagnietheater, Kloveniersburgwal 50 in Amsterdam
Toegang: 10 euro (studenten 5 euro)
Kaarten zijn verkrijgbaar via het Compagnietheater
Meer informatie: activiteiten rond Erasmusprijs 2014

‘Resistance or Rituals: Performing Arts and Social Change’ wordt georganiseerd door Stichting Praemium Erasmianum en DutchCulture in samenwerking met het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Conservatorium van Amsterdam.
nws.511.4232495179.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz