Fonds Podiumkunsten kent Theatergroep Suburbia subsidie toe

12 februari 2013
Theatergroep Suburbia uit Almere krijgt de komende jaren alsnog subsidie van het Fonds Podiumkunsten; zij het een kwart minder dan aanvankelijk aangevraagd. De onafhankelijke bezwaarschriftencommissie van het Fonds Podiumkunsten, oordeelde dat het Fonds de regel voor bijdragen van gemeenten en provincies bij Theatergroep Suburbia te strikt had toegepast. Hierdoor kwam het gezelschap een punt tekort om voor subsidie in aanmerking te komen. Beide partijen willen verdere juridische procedures voorkomen en zijn daarom tot een compromis gekomen. Het geld komt uit niet bestede subsidiegelden die het Fonds onder andere voor dit doel heeft gereserveerd.
Theatergroep Suburbia is een van de 32 gezelschappen die bezwaar hadden aangetekend tegen de subsidiebeslissingen van het Fonds Podiumkunsten. Van de 203 aanvragers moest het Fonds er 123 afwijzen, waarvan 60% al langere tijd subsidie ontving. De onafhankelijke bezwaaradviescommissie van het Fonds onder leiding van Jan Westhoff, voormalig rechter bij de rechtbank Amsterdam, heeft haar werk inmiddels afgerond. Alleen bij Suburbia was er volgens de commissie sprake van een zodanige onvolkomenheid dat dit alsnog tot een hogere plaats in de rangorde moest leiden. In twee andere gevallen vond de bezwaaradviescommissie dat de onderbouwing van het advies op een onderdeel moest worden verbeterd. De desbetreffende adviescommissies hebben die nadere onderbouwing inmiddels geleverd zodat de beslissingen in stand konden blijven.

Directeur van het Fonds Podiumkunsten Henriëtte Post: “We hebben mede door de bezuinigingen in korte tijd de subsidieregels en het adviesproces volledig op de schop moeten nemen, waardoor de uiteindelijke keuzes niet alleen veel scherper, maar ook veel transparanter, objectiever en juridisch beter toetsbaar zijn geworden. Tegen die achtergrond zijn we over de uitkomsten van de beoordeling door de onafhankelijke bezwaaradviescommissie niet ontevreden.”
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz