Europese jazzprijzen voor Bimhuis en Han Bennink

16 mei 2013
Tijdens de Jazz Ahead! in Bremen, ontving Nederland twee Europese jazzprijzen. Het Bimhuis kreeg de EJN Award for Adventurous Programming en drummer Han Bennink ontving de 8e Jazz Ahead! Skoda-Award.
Han Bennink werd door de jury van de Jazz Ahead! Skoda-Award geprezen als “one of the most individual and stylistically open personalities of jazz of the past 40 years, a humoristic and vivid synthesis of the arts.”

Daarnaast werd het Bimhuis geprezen door de jury van EJN Award for Adventurous Programming. "Een geweldig podium dat ook na de verhuizing zijn eigen karakter en stijl wist te behouden door maximale aandacht voor identiteit, lay-out en atmosfeer. We kennen in Europa geen ander voorbeeld van programmering op een zo hoog niveau, door de jaren heen. En dat, in relatie tot de criteria van deze EJN Award, nog steeds, week na week, maand na maand, in een breed spectrum avontuurlijke, inspirerende concerten presenteert, waarin risico niet wordt gemeden."

EJN is een Europees samenwerkingsverband van podia, programmeurs en ondersteunende organisaties op het terrein van creatieve muziek, hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek, waarin 87 organisaties deelnemen uit 27 landen. De EJN Award for Adventurous Programming wordt jaarlijks toegekend aan een Europese jazzprogrammering die de uitgangspunten van het Europe Jazz Network (EJN) uitdraagt, en visie en vaardigheden succesvol omzet in fascinerende en vooruitstrevende programmering. Een jury van onafhankelijke jazzexperts en EJN-leden besloot unaniem de EJN Award for Adventurous Programming 2013 toe te kennen aan het Bimhuis in Amsterdam.

Huub van Riel, artistiek directeur van het Bimhuis, reageert:
"Volgend jaar viert het Bimhuis zijn 40ste verjaardag. Een leeftijd waarop je het risico zou kunnen lopen een ‘instituut’ te worden. Om dan van je collega-organisaties een prijs te ontvangen voor avontuurlijke en vooruitstrevende programmering, is een eer, een aanmoediging, en het perfecte verjaardagscadeau.
Essentieel in onze programmering, ongeacht genre, is de keuze voor levende muziek, muziek in ontwikkeling waarin risico's worden genomen. Die lijn zetten we voort, in samenwerking met onze partners in het internationale circuit.
Ook de stad Amsterdam behoort vermeld te worden, vanwege het aanmoedigen van avontuur, van experiment en innovatie op vele terreinen, niet op de laatste plaats dat van de muziek."

Het Bimhuis ontvangt subsidie reguliere programmering in theater- en concertzalen (SRP) van het Fonds Podiumkunsten.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz