Erasmusprijs 2014 toegekend aan Frie Leysen

23 januari 2014
Foto: Ilja Hoepping
Foto: Ilja Hoepping

De Stichting Praemium Erasmianum heeft de Erasmusprijs 2014 toegekend aan de Belgische festivaldirecteur en curator Frie Leysen (1950). De Erasmusprijs heeft dit jaar als thema ‘Theater, publiek en samenleving’.
Frie Leysen wordt bekroond omdat zij een onverschrokken voorvechter is van de podiumkunsten en bijdraagt aan vernieuwing in het internationale theater. Zij maakt zich sterk voor onbekende theatermakers, vanuit artistieke nieuwsgierigheid en vanuit het verlangen het publiek iets bijzonders te laten ervaren. Zij zoekt steeds nieuwe generaties kunstenaars en nieuwe theatervormen, en zet zich ervoor in om niet-westerse theaterproducties in Europa een podium te geven. Met haar internationale ori‘ëntatie, fundamentele nieuwsgierigheid en kritische houding is zij een toonbeeld van de Erasmiaanse waarden die de Stichting graag uitdraagt.

Frie Leysen was van 1980 tot 1991 oprichtingsdirecteur van deSingel in Antwerpen. Onder haar leiding werd deSingel een internationaal vermaard kunstencentrum met een eigenzinnig programma. In 1994 richtte zij het tweetalige Kunstenfestivaldesarts in Brussel op. In de tien jaar dat zij daar leiding aan gaf, groeide het festival uit tot een invloedrijk festival voor Belgische en internationale kunsten. In de jaren daarna strekte haar werkgebied zich verder uit in Europa en daarbuiten. In 2007 organiseerde Frie Leysen het multidisciplinaire festival Meeting Points in negen Arabische steden. In 2010 was zij curator van Theater der Welt in het Duitse Ruhrgebied en in 2012 artistiek directeur van de Berliner Festspiele. Sinds 2014 is zij theaterdirecteur van de Wiener Festwochen in Oostenrijk. Ook in Nederland is haar werk te zien: sinds 2012 is Frie Leysen curator van ‘Ervaar daar hier theater’, een serie internationale theater- en dansvoorstellingen die een tournee maakt langs verschillende Nederlandse theaters. Dit programma is een initiatief van het Fonds Podiumkunsten, Stichting DOEN, Hivos en Prins Claus Fonds. Kijk voor meer informatie op www.ervaardaarhier.nl

In 2003 won Frie Leysen de Prijs voor Algemene Culturele Verdienste van de Vlaamse Gemeenschap en in 2007 kreeg zij een eredoctoraat aan de Vrije Universiteit Brussel.
De Erasmusprijs wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of instelling die een buitengewoon belangrijke bijdrage heeft geleverd op cultureel, sociaal of sociaal-wetenschappelijk gebied. De prijs bestaat uit een geldbedrag van € 150.000. De prijsuitreiking vindt plaats op een nader te bepalen datum in het najaar van 2014.
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Beeld: © MARTINSILENUS via Pixabay
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: © Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023