Drie winnaars Nederlandse Muziekprijs: Henk Neven, Ties Mellema en Izhar Elias

21 april 2010
Het Fonds Podiumkunsten kent de Nederlandse Muziekprijs toe aan Henk Neven (bariton), Ties Mellema (saxofoon) en Izhar Elias (gitaar)
Op drie verschillende momenten vinden de uitreikingen van de Nederlandse Muziekprijs plaats: Ties Mellema ontvangt de prijs op zondag 14 november 2010 in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven. Hij speelt daar het saxofoonconcert van Otto Ketting met het Brabants Orkest. Izhar Elias ontvangt de prijs op zaterdag 20 maart 2011 in de Dr Anton Philipszaal in Den Haag. Hij speelt dan het ‘Concierto de Aranjuez’ van Joaquin Rodrigo met het Residentie Orkest onder leiding van Miguel Harth-Bedoya. Voor de prijsuitreiking aan Henk Neven is, vanwege zijn vele verplichtingen in het buitenland, nog geen datum vastgesteld.

De Nederlandse Muziekprijs is de hoogste onderscheiding die namens de Minister van OCW toegekend wordt aan een jonge musicus, opgeleid op het terrein van de klassieke muziek. Deze musicus heeft, naar het oordeel van de Adviescommissie Nederlandse Muziekprijs, met succes een studietraject afgerond waardoor hij op het hoogste artistieke niveau in de internationale muziekpraktijk kan functioneren. De bewindspersoon die cultuur in zijn portefeuille heeft, reikt de prijs uit op een openbaar concert waar de winnaar te horen is als solist.

Dat het mogelijk is dat de prijs meerdere keren per jaar wordt toegekend heeft te maken met de bijzondere opzet van de prijs. Kanshebbers voor de prijs, jonge musici die hun talent al bewezen hebben, zijn eerder toegelaten tot een studieprogramma waarin ze zich op enkele specifieke onderdelen van hun vakgebied kunnen concentreren. Het studietraject van de Nederlandse Muziekprijs telt meerdere kanshebbers, op dit moment vijf. De adviescommissie oordeelt uiteindelijk of en wanneer de prijs inderdaad kan worden toegekend.

De Nederlandse Muziekprijs werd 29 jaar geleden voor het eerst uitgereikt. Prijswinnaars uit het verleden zijn onder anderen de zangeres Jard van Nes, pianist Ronald Brautigam, cellisten Pieter Wispelwey en Quirine Viersen, violisten Janine Jansen en Liza Ferschtman, fagottist Bram van Sambeek en harpiste Lavinia Meijer.

Uitgebreide biografische informatie over Henk Neven, Ties Mellema en Izhar Elias is te vinden op henkneven.com , tiesmellema.nl en izharelias.com
Ties Mellema, foto: Cynthia van Elk
Ties Mellema, foto: Cynthia van Elk
Izhar Elias, foto: M. Borggreve
Izhar Elias, foto: M. Borggreve
Henk Neven
Henk Neven
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Foto: ©Maarten Nauw, Vlaams Cultuurhuis de Brakke Grond
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Kalpanarts & Matangi - Breathe | Foto: © Bowie Verschuuren
Nieuws 14 maart 2024

Jaarverslag 2023

Foto: © Claudia Hansen
Foto: © Claudia Hansen