Conferentie Community Arts op 30 juni 2010

11 mei 2010
Op 30 juni vindt in Utrecht 'The next step: community arts in breder perspectief' plaats. Onder voorzitterschap van Ruben Maes hoort u van experts uit binnen- en buitenland over het onderzoek van community arts, de meting van de effecten, het gebruik van een cultuurscan, de opleiding van nieuwe generaties kunstenaars, de beoordeling van de kwaliteit van community arts en de kunstkritiek.
In de community arts kunnen volgende stappen worden genomen, Kunst maken in, voor, door en met lokale gemeenschappen is niet langer pionierswerk. Lokale overheden zien er een rijke bron in voor het culturele leven in hun wijk, stad of dorp. Steeds meer kunstenaars vinden er de zin van hun kunstenaarschap. De kennis richting consolidering, professionalisering en artistieke ontwikkeling is aanwezig maar wel versnipperd.

Community arts zijn niet zomaar kunst. Community arts doorkruisen vele disciplines. Ze vormen een uitdaging voor het cultuurbeleid, het kunstvakonderwijs, de wetenschap en de kunstkritiek. Op de campus van het University College in Utrecht is de aftrap. Hoe kan het wetenschappelijk onderzoek zo worden georganiseerd dat het de complexiteit van community arts recht doet? En de kunstkritiek? De scholing en vorming van de nieuwe generaties die straks de wijken en buurten ingaan, als kunstenaar, ambtenaar, of sociaal werker? Hoe kunnen lokale overheden de creativiteit van kunstenaars en bewoners ondersteunen en verduurzamen? In seminars zoekt u, met community arts experts en aanverwante kunst- en wetenschapsdisciplines naar de wegen waarop de volgende stappen kunnen worden gezet.

De dag wordt geopend door een aantal inspirerende keynote speakers onder wie prof. dr. Jan Cohen-Cruz, directeur van Imagining America en verbonden aan de Syracuse University NY en An De Bisschop en Jana Kerremans, respectievelijk directeur en stafmedewerker van DÄ-mos VZW, Kenniscentrum voor Participatie en Democratie en een belangrijke spil voor de sociaal-artistieke praktijken van Vlaanderen. An de Bisschop is tevens gepromoveerd op Community Arts bij de faculteit Psychologie en Pedagogische wetenschappen van de Universiteit van Gent. Aansluitend presenteren kunstenaars uit de praktijk van theater, beeldende kunst, muziek en musea hun droomscenario voor community arts.

Fonds Podiumkunsten is mede-organisator van Community Arts.

Kijk voor meer informatie op www.communityarts2010.nl
nws.36.communityarts.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz