Componist Dick Raaijmakers overleden

09 september 2013
Foto: Frans Schellekens
Foto: Frans Schellekens

Donderdag 5 september is componist, theatermaker en theoreticus Dick Raaijmakers op 83-jarige leeftijd overleden. Dick Raaijmakers (Maastricht , 1 september 1930) wordt alom erkend als één van de grondleggers van de Nederlandse elektronische muziek in de jaren vijftig en is als 'multimediakunstenaar' zijn tijd ver vooruit geweest.
De werken en installaties, muziek- en theaterperformances van Dick Raaijmakers zijn van een dusdanige originaliteit dat ze wereldwijd hun gelijke niet kennen. Zijn invloed op collega's uit zijn eigen generatie, maar vooral ook op jongere generaties kunstenaars is enorm.

Raaijmakers studeerde piano aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. Van 1954 tot 1960 was hij werkzaam bij Koninklijke Philips Electronics N.V. te Eindhoven op elektro-akoestisch gebied. Onder het pseudoniem Kid Baltan, Kid Baltan is een anagram van "Dik Natlab" - de bijnaam van Raaijmakers, realiseerde hij hier drie proeven van populaire muziek met behulp van elektronische middelen (naar later bleek de eerste pogingen in dit genre ter wereld).

Sinds 1966 tot aan zijn pensionering in 1995 was hij als docent Elektronische en Hedendaagse Muziek verbonden aan het Koninklijk Conservatorium en vanaf 1991 als docent muziektheater bij de interfaculteit Beeld en Geluid van het Koninklijk Conservatorium en de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten.

In 1994 heeft hij de Matthijs Vermeulenprijs ontvangen van het Amsterdams Fonds voor de Kunst. In 2005 ontving hij de oeuvreprijs van de Johan Wagenaar Stichting en een eredoctoraat van de Universiteit Leiden.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz