Club Guy & Roni wint Russische Golden Mask Award

17 april 2013
nws.346.golden_mask.webp

Guy Weizman en Roni Haver van het Groninger dansgezelschap Club Guy & Roni hebben op een internationaal festival in Moskou een Gouden Masker gewonnen.
Dinsdagavond 16 april vonden in het Stanislavsky Opera en Ballet theater in Moskou de uitreikingen plaats van de Golden Mask National Theatre Awards. Guy Weizman en Roni Haver wonnen de award in de categorie ‘Ballet/contemporary dance – best balletmaster/best choreographer’, met de in Rusland geproduceerde versie van ‘L’histoire du Soldat’. Weizman & Haver waren de enige genomineerden buiten Rusland en de voorstelling was ook genomineerd in de categorie ‘Innovation/Best production’.

Guy Weizman en Roni Haver werden in 2011 uitgenodigd door Kirill Serebrennikov, één van de bekendste theater- en filmdirecteuren uit Rusland en tevens artistiek directeur van het Gogol Theater en Winzavod contemporary arts center. Hier creëerde hij het ‘Platform project’, dat vooral focust op grensoverschrijdende interdisciplinaire kunst. Guy Weizman en Roni Haver maakten in samenwerking met Tsekh Contemporary Dance Centre de voorstelling met vijf dansers, 1 actrice en 4 muzikanten uit Moskou. Voor de tekst in de voorstelling werden verhalen gebruikt uit interviews met 15 soldaten die zijn teruggekeerd uit Chechnya.

The Golden Mask National Theatre Award is de meest prestigieuze theaterprijs in Rusland die wordt uitgereikt aan producties in alle theatergenres: drama, opera, ballet, moderne dans, operette, musical en poppentheater. Theatre Union of Russian Federation, the Ministry of Culture of the Russian Federation and the Moscow Government ondersteunen deze prijs en het festival. De Nederlandse versie van ‘L’histoire du Soldat’ is in april 2014 weer te zien in Stadskanaal, Maastricht en Amstelveen.

Club Guy & Roni ontvangt meerjarige subsidie van het Fonds Podiumkunsten.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz