Boekpresentatie en forumdiscussie laatste boek Dragan Klaic

06 november 2012
Op 12 december aanstaande vindt de presentatie en forumdiscussie plaats rond het laatste boek van cultuuranalist en theaterwetenschapper Dragan Klaic (Sarajevo, 1950 - Amsterdam, 2011); Resetting the Stage: Public Theatre Between the market and Democracy. Onder leiding van presentator Lex Bohlmeijer discussiëren gasten uit het Nederlandse en Europese theater over de nieuwe rol van publiek theater. De bijeenkomst vindt plaats in Felix Meritis, waar Klaic als permanent fellow aan verbonden was.
Het onderwerp dat Klaic in zijn boek aansnijdt is op dit moment uitermate actueel in Nederland. De publieke podiumkunsten hebben te maken met veranderende patronen van cultuurconsumptie, een steeds drukkere vrijetijdsmarkt én van sterke vermindering op overheidssubsidies. Het is niet eerder zo belangrijk geweest om de waarde van cultuur in de samenleving te laten zien en versterken. Dat vraagt om fundamentele veranderingen in de wijze van programmeren, artistieke productie, publieksbereik en cultural governance.

Vier gasten uit het Nederlandse en Europese theater openen het debat met een statement over thema’s in het boek, en discussiëren daarover met elkaar en de zaal onder leiding van Lex Bohlmeijer:
Remco van Rijn (gezelschapsdramaturg van het Nationale Toneel en freelancer voor diverse dans- en theatergezelschappen), Brigitte Bloksma (programmadirecteur Marres Projects/ Centrum voor Contemporaine Cultuur, Maastricht), Caspar Nieuwenhuis (artistiek directeur Likeminds, Amsterdam), en Kathrin Deventer (secretaris-generaal European Festival Association (EFA), Brussel).
Ruud Engelander (dramaturg in ruste) geeft ter introductie een impressie van het boek en de totstandkoming ervan, waarbij hij nauw betrokken was.

Programma woensdag 12 december (voertaal Nederlands)
14.30 Inloop
15.00 Start bijeenkomst door Lex Bohlmeijer
15.05 Introductie door Ruud Engelander
15.20 Discussie met sprekers en de zaal
16.55 Slotwoord door Julia Bala
17.00 Borrel; aangeboden door de Academie der Kunsten/ Universiteit Leiden
18.00 Einde

Locatie: Felix Meritis, Keizersgracht 324, Amsterdam

U bent van harte uitgenodigd bij de presentatie en forumdiscussie. Reserveren is noodzakelijk, graag met onderstaand formulier. Wilt u met meer personen komen dan graag per persoon een formulier invullen. U ontvangt een week voor de bijeenkomst nadere informatie over de panelleden en het programma. Het boek is tegen gereduceerd tarief te koop op de dag van de presentatie.

Voor vragen over de boekpresentatie kunt u contact opnemen met: Carlie Janszen: c.janszen@fondspodiumkunsten.nl, 070-7072700.

Deze bijeenkomst wordt georganiseerd door Fonds Podiumkunsten, Theater Instituut Nederland, Raad voor Cultuur, Universiteit Leiden / Academie der Kunsten en Felix Meritis.
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz