Bekijk de toekenningen Bestaande Festivals

31 mei 2011
De deadline voor de nieuwe subsidievorm Programmering Bestaand Festival was 1 februari j.l. Het beschikbare budget voor 2011 en 2012 samen bedraagt in totaal € 1.800.000. Binnen dit budget zijn de aanvragen van 42 festivals gehonoreerd. Deze subsidie bestaat uit een bijdrage in de programmeringskosten voor professionele podiumkunsten.
Het Fonds Podiumkunsten stelt met deze nieuwe subsidievorm de kunst van het programmeren centraal. Het gaat dan om het ontwikkelen van een goed en samenhangend programma, waar niet alleen inhoudelijk een verhaal en een artistieke visie aan ten grondslag ligt, maar dat ook in zijn vorm, zijn presentatie en publieksbenadering aansprekend is.

De meeste festivals blijken de eigen inkomsten goed op orde hebben. Wel viel op dat cultureel ondernemerschap nog vaak beperkt blijft tot het zoeken naar sponsors, zonder zich daarbij ook te richten op het ontwikkelen van ondernemende competenties, als marktoriëntatie en netwerken, of het ontwikkelen van strategieën om zowel een eigen als een nieuw publiek te bereiken en te binden.

Ten slotte viel het grote aantal aanvragen van muziekfestivals op, en met name in de categorie pop en jazz.

Bekijk hier alle toekenningen voor de subsidie programmering bestaand festival >
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz