Anouk van Dijk artistiek leider Chunky Move

27 juni 2011
Choreografe Anouk van Dijk wordt in 2012 benoemd als artistiek leider van Chunky Move, het stadsgezelschap van Melbourne en één van de toonaangevende hedendaagse dansgezelschappen in Australië. Anouk van Dijk volgt Gideon Obarzanek op, die het gezelschap in 1995 oprichtte.
Chunky Move
Chunky Move heeft een positie die te vergelijken is met die van een basisinfrastructuurgezelschap in Nederland. Het gezelschap produceert werk van de artistiek leider en heeft daarnaast een uitgebreid activiteitenprogramma waarbij ieder jaar een wisselende artist-in-residence een plek krijgt, jonge makers worden begeleid en ondersteund en het hele jaar door workshops en openbare lessen voor het dansveld in Melbourne worden georganiseerd. Anouk van Dijk zal leiding geven aan alle activiteiten van Chunky Move en zal haar eigen nieuwe werk bij het Australische gezelschap uitbrengen.

Anouk van Dijk
Choreografe Anouk van Dijk studeerde in 1985 als danser af aan de Rotterdamse Dansacademie en was bijna 10 jaar lang danser bij gezelschappen als De Nieuwe Dansgroep, De Rotterdamse Dansgroep en Amanda Millerís Pretty Ugly Dance Company. Vanaf 1996 richtte zij zich exclusief op het creÎren van haar eigen werk, eerst bij Danswerkplaats Amsterdam en vanaf 1998 middels haar gezelschap anoukvandijk dc. Haar werk is sindsdien door heel Nederland te zien en de laatste jaren ook op gerenommeerde buitenlandse podia als het Festival díAvignon, Adelaide Festival and Dance Triennale Tokyo. Behalve als choreografe is Anouk van Dijk ook internationaal bekend als ontwikkelaar van het bewegingssysteem de Countertechniek. Onlangs werd de Countertechniek in de Engels- en Duitstalige publicatie Dance Techniques 2010 uitgebreid in kaart gebracht.

Nieuw werk
Op zaterdag 18 juni jl. ging het locatieproject Mensch van Anouk van Dijk in première tijdens het festival Oerol; de stadsvariant van Mensch beleeft zijn première op 7 juli a.s. tijdens het Over het IJ Festival in Amsterdam en is daar tot en met 17 juli te zien.
Anouk van Dijkís eerste werk voor Chunky Move zal in Melbourne in première gaan in de tweede helft van 2012.

Kijk voor meer informatie op anoukvandijk.nl
nws.184.anoukvandijk.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz