Academie voor Culturele Vernieuwers

10 maart 2011
De urgentie voor culturele instellingen om te vernieuwen en zich te verbinden met de samenleving is onverminderd groot. En deze lijkt nu zelfs groter dan ooit met de komende bezuinigingen. Maar hoe doe je dat?
Komend voorjaar start de Academie voor Culturele Vernieuwers, georganiseerd door De Baak en Kennisland. Deze academie bestaat uit een serie van vijf bijeenkomsten die tussen april en november 2011 zullen plaatsvinden. Er is plaats voor ca. 15 medewerkers van culturele instellingen die willen innoveren en met elkaar willen kijken hoe ze een verbinding met de samenleving kunnen maken.

Doelgroep
Doelgroep zijn vernieuwers uit de culturele sector met een leidinggevende positie, bijvoorbeeld hoofden marketing, managers educatie en/of zakelijk leiders van culturele instellingen. Adviseurs behoren niet tot de doelgroep. Ben je binnen jouw instelling verantwoordelijk voor het leggen van verbindingen met publiek en samenleving en het opzetten en uitvoeren van innovatieve projecten? Dan is dit je kans. Het doel is met een gemotiveerde groep aan de slag te gaan en met elkaar te leren, waarbij in de samenstelling voorrang wordt gegeven aan instellingen buiten de erfgoedsector.

Aan de slag
De Academie geeft begeleiding en uitwisseling van kennis maar vormt vooral een stimulans om zelf aan de slag te gaan. Met veel praktische en strategische adviezen om zelf te innoveren, en dat ook zelfstandig te blijven doen na afloop van de academie. Dat betekent dat van deelnemers verwacht wordt dat ze een project inbrengen dat ze binnen hun organisatie willen gaan realiseren, of al gestart zijn. Het uitwerken en implementeren van dit project vormt een essentieel onderdeel van het programma. De bijeenkomsten zullen kennis aandragen en handvatten geven over innovatie, het opzetten en implementeren van projecten, en de gelegenheid bieden ervaringen uit te wisselen. Tussen de bijeenkomsten is er de gelegenheid voor individuele coaching.

Deelname
Je deelname aan de Academie voor Culturele Vernieuwers houdt in dat je je committeert aan vijf dagen training bij de Baak in Driebergen, plus een aansluitende dag in november met een werkconferentie waarin praktische kennis en ervaring gedeeld wordt. Vanaf april tot en met november moet je rekening houden met een tijdsbesteding van acht uur per maand aan de opleiding. Tussentijdse rapportages en presentaties van jouw project in de modulen zijn onderdeel van de opleiding.

Programma
In het eerste deel van de opleiding wordt door presentaties van de deelnemers duidelijk in welke verandering je organisatie zich bevindt en hoe jij je daartoe verhoudt. Wat je zelf nodig hebt om je innovatieve plan op de rails te krijgen en wie je kan betrekken bij je plan. Wat betekent vernieuwing voor jouw organisatie en hoe leeft dit in de organisatie. De vergelijking wordt gemaakt met change management in het bedrijfsleven, waarbij niet gedacht wordt in sponsoring, maar in waarden - creatie. Gedurende het traject, tussen de modulen, worden er werkbezoeken gemaakt aan bedrijven met een vernieuwende aanpak. Sprekers worden door de deelnemers uitgenodigd die in een masterclass kunnen bijdragen tot de ontwikkeling en uitvoering van de vernieuwende ideeën.

Tegen de zomer wordt duidelijk hoe je je project kan opzetten en verder kan ontwikkelen, welk draagvlak daarvoor nodig is en welk business model van toepassing is. Na de zomer worden er in teamverband verbindingen gemaakt met andere organisaties en bedrijven en allianties gesmeed die direct van toepassing zijn in je eigen organisatie. In het najaar verzorg je als deelnemer een presentatie waarbij andere organisaties van de culturele sector en uit het bedrijfsleven door jou worden uitgenodigd. Deze worden door jou betrokken bij de verdere implementatie van jouw vernieuwend plan in je eigen organisatie. Iedere deelnemer krijgt gedurende het traject begeleiding en een individuele coach die ook na de laatste module te raadplegen is.

Aanmelding en selectie
Wanneer je je wilt aanmelden kan dat van 15 februari tot 15 maart via het online aanmeldformulier. Houdt de website van de Baak in de gaten; debaak.nl en dan ‘Academie voor Culturele Vernieuwers’. Noodzaak is dat je een idee hebt voor een vernieuwend project in je organisatie of hiermee al gestart bent. Op het aanmeldingsformulier op de website van de Baak wordt gevraagd een korte beschrijving te geven van jouw project en je leervraag die hiermee verband houdt.

Half maart zijn de intake gesprekken met potentiële deelnemers waarna de definitieve selectie voor de groep deelnemers volgt.

Je hoort uiterlijk op 31 maart 2011 of je geselecteerd bent om deel te nemen aan de Academie. Zet alvast alle data voor de geplande bijeenkomsten in je agenda. De Academie voor Culturele Vernieuwers, wordt gesubsidieerd door het ministerie van OCW. We kunnen dit programma daarom voor een gereduceerd bedrag van € 450,- (exclusief BTW) aanbieden. Voor geïnteresseerden die dit bedrag niet tot hun beschikking hebben, zijn er een aantal gratis plaatsen in de Academie beschikbaar.

De bijeenkomsten van de Academie vinden plaats op de volgende data:
26 en 27 april
14 juni
16 september
7 en 8 november (inclusief Werkconferentie)
De deelnemers verbinden zich tot het aanwezig zijn bij alle bijeenkomsten. Resultaten van de Academie zullen we zoveel mogelijk verder in de sector verspreiden.

Voor meer informatie kun je contact opnemen met Valentijn Ouwens (v.ouwens@debaak.nl) of met Jacqueline Bakker (j.bakker@debaak.nl).

www.debaak.nl
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz