'De Deconstructie van Edsel K.' genomineerd Appeltje van Oranje

13 december 2010
Het Oranje Fonds nomineert De Deconstructie van Edsel K., een theaterproductie van Teatro KadaKen uit Curaçao, voor een Appeltje van Oranje. Het Fonds Podiumkunsten subsidieerde de tour van deze voorstelling zowel in Nederland als in Curaçao.
Het Oranje Fonds heeft tien projecten genomineerd. Jaarlijks bekroont het met deze prijs unieke, succesvolle sociale projecten. Het thema voor de komende uitreiking is Kunst Beweegt. Alle genomineerden pakken met kunst een maatschappelijk vraagstuk aan en verbinden zo groepen mensen met elkaar. Ieder jaar vindt in mei op Paleis Noordeinde de uitreiking plaats uit handen van Prinses Máxima.

Teatro KadaKen stelt zich tot doel maatschappelijk betrokken theater voor jong en oud te ontwikkelen. Er worden thema’s besproken met grote urgentie voor de samenleving van Curaçao. KadaKen werkt vanuit de overtuiging dat theater een effectief middel is om problemen bespreekbaar te maken. Zij doet dit in nauwe samenwerking met de scholen. De Deconstructie van Edsel K. draait om vriendschap en tolerantie. Een vriendschap komt onder druk te staan wanneer één van de vrienden vertelt dat hij homosexueel is. Het initiatief tot dit stuk is genomen omdat jongeren dagelijks worstelen met ‘jezelf kunnen zijn’ en met het krachtenspel tussen vriendschap, tolerantie en peer pressure. Het stuk werd geschreven door Albert Schoobaar, tevens acteur en artistiek leider, en geregisseerd door Silvia Andringa. Na vele optredens in Willemstad te Curaçao was de voorstelling de afgelopen maand ook in Nederlandse theaters te zien.

De Appeltjes van Oranje is een jaarlijkse prijs van het Oranje Fonds voor initiatieven die op succesvolle wijze verschillende groepen mensen verbinden. Ronald van der Giessen, directeur Oranje Fonds, legt uit: “Met het Appeltje van Oranje spreken wij in de eerste plaats waardering uit voor het werk en de inzet van de winnende organisatie. Daarnaast willen we hiermee anderen inspireren om soortgelijke initiatieven op te zetten. De Deconstructie van Edsel K. is een heel mooi voorbeeld.” Prinses Máxima reikt in mei op Paleis Noordeinde aan drie winnaars een Appeltje van Oranje uit. De prijs bestaat uit een bronzen beeldje, ontworpen en gemaakt door Hare Majesteit de Koningin, en een geldbedrag van €15.000. De prijs wordt voor de negende keer uitgereikt.

Het Oranje Fonds is het grootste fonds van Nederland op sociaal gebied. Per jaar besteedt het ongeveer €24 miljoen aan organisaties die een betrokken samenleving bevorderen in Nederland, op Aruba en de Nederlandse Antillen. Door deze bijdragen ontmoeten mensen elkaar of vinden zij een nieuwe plaats in de samenleving. Het Oranje Fonds wordt onder andere gesteund door de Nationale Postcode Loterij en de Lotto. De Prins van Oranje en Prinses Máxima zijn beschermpaar van het Oranje Fonds.
nws.72.dedeconstructievanedselk.webp
Foto: ©Doriene Marselje
Foto: ©Doriene Marselje
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
Beeld: ©RG-vc via Getty Images
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
2P-project Anywhere The Wind Blows | Foto: © Peter Lodder
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz
Van Doesburghuis | Foto: © Johannes Schwartz